wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Dakvensters

Waarop letten bij de keuze van een dakraam?

Dakramen zijn ideaal om de zon volop te laten binnenschijnen en het energieverbruik van je woning te verminderen. In de handel vind je dakramen in veel vormen en groottes. Daarom is het belangrijk dat je de beste keuze maakt voor jouw woning. InfoTalia legt je uit waarop je moet letten.

Ontwerp van dakramen
Dakramen verhogen de aantrekkelijkheid van je huis. Dakramen laten ongeveer drie keer zo veel licht binnenvallen in je woning vergeleken met een standaardraam met een gelijkaardige grootte. Ook bij bewolkt weer zijn ze effectief.

Bovendien kan je ze flexibel inzetten in de architecturale vormgeving van je woning. Er is een veelheid aan ontwerpen voor de uiteenlopende daktypes. Er zijn de klassieke dakramen, maar ook dakkoepels of -kokers. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor uitzetramen die naar buiten openen of kantelramen die naar binnen openen of een combinatie van beide.

Grootte van dakramen
De juiste afmetingen voor je dakraam verzekeren je ervan dat er net genoeg licht in de woning valt: niet meer en niet minder. Er zijn verschillende manieren om de grootte en locatie van je dakraam te bepalen. Daarom laat je je best adviseren door de fabrikant. Je kan ook rekening houden met de energieclassificaties van dakramen.

Doorgaans geldt als regel dat het volledige raamoppervlak minimaal tien procent van het vloeroppervlak moet bedragen, wil je voldoende licht binnenlaten in de ruimte. Sommige bronnen spreken zelfs van tenminste twintig procent.

Plaatsing van dakramen
De plaatsing van dakramen is eveneens een aandachtspunt. Zorg ervoor dat de onderzijde van een dakraam zich op een hoogte van miniaal 90 centimeter bevindt. De ideale hoogte is die waarbij je zittend en staand naar buiten kan kijken. Qua hoogte moet een geopend dakraam hoger komen dan 180 centimeter.

Ook met de helling van het dak dien je rekening te houden. Hoe lager de helling van het dak is, hoe lager het dakraam geplaatst moet worden om voldoende licht te laten binnenvallen.

Spreiding van dakramen
In grote ruimtes is het belangrijk om even stil te staan bij de spreiding van de dakramen. Alleen op die manier haal je het maximun aan voordelen uit je dakramen. De meeste producenten van dakramen helpen je hierbij, dat maakt deel uit van hun dienstverlening.

Zonnewering voor dakramen
Tijdens warmere periodes kunnen dakramen ongewenste warmte binnenlaten, met name bij een heldere hemel. Daarom is het belangrijk dat je energie-efficiŽnte ontwerptechnologieŽn verweeft in de constructie van je dakraam. Polijsten is zoín technologie: gepolijst glas blokkeert of verplaatst het licht zodat de inslag van direct zonlicht verminderd wordt. Ook dakbeplating, zonreflecterend, isolerend, HR of HR+ glas houden een teveel aan warmte en licht tegen.

Gebruik andere ontwerpelementen zoals buizen, kokers, plafondventilatoren en/of blinden om de kracht van de zon onder controle te houden en verblindend licht tegen te gaan. Of kies voor accessoires als buiten- of binnenzonwering in de vorm van rolluiken, lamellen...


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur