wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Badkamermeubelen

Badkamermeubelen, tips en tricks

In een badkamer komt opbergruimte altijd goed van pas. Een of meerdere badkamermeubelen mogen er dan ook niet ontbreken. Wij wijzen je op enkele handige tips en tricks zodat je de opbergruimte in je badkamer optimaal benut en kwaliteitsvolle meubelen aanschaft.

Opbergruimte in de badkamer gebruiken
In de badkamer heb je heel wat spullen nodig. Qua gebruiksgemak is het veel handiger om die spullen op te bergen op de plaats waar je ze gebruikt. Voorzie daarom opbergruimte in je badkamer voor het opbergen van handdoeken en washandjes, (reserve)toiletgerief , make-up... Een badkamermeubel is trouwens veel meer dan een eenvoudige kast: denk daarbij aan een waskorf, een spiegel, planken en vakken. Kies je toch voor een gewone kast, weet dan dat die vandaag de dag multifunctioneel zijn: met een ingebouwd stopcontact of ingebouwde verlichting bijvoorbeeld.

Geen medicijnkastje in de badkamer
Medicijnen horen eigenlijk niet thuis in de badkamer. Het klimaat in de badkamer is immers relatief warm en vochtig, terwijl je geneesmiddelen droog en koel moet bewaren. Plaats daarom liever geen medicijnkastje in je badkamer.

Meubelen aan de muur bevestigen in de badkamer
In de badkamer kies je best voor meubelen die aan de muur bevestigd worden. Hangende meubelen kennen verschillende voordelen in vergelijking met staande meubelen:

  • Je kan de vloer onder het meubelstuk gemakkelijk schoonmaken, wat vanuit hygiŽnisch oogpunt erg belangrijk is in een badkamer.
  • Een hangend badkamermeubel lijkt kleiner dan een staand badkamermeubel. Kies je stuk voor stuk voor hangende meubelen, dan lijkt je badkamer groter dan hij in werkelijkheid is.
  • De onderkant van hangende badkamermeubels wordt niet nat, wat bij staande meubels wel het geval is tijdens het poetsen. Vooral houtig plaatmateriaal is een materiaal dat niet zo goed tegen water kan.

Flexibele indeling bij badkamermeubelen
Er bestaat niet zoiets als een standaard badkamervoorraad. Hoeveelheden, volumes en afmetingen kunnen sterk verschillen naar gelang de bewoner. Daarom kies je best voor een badkamersysteem dat standaardelementen bevat voor een flexibele ingebruikname. Badkamermeubels met verstelbare planken zijn immers veelzijdiger qua gebruik.

Planken en vakken in de badkamer
Naast enkele badkamermeubelen wil je misschien nog extra opbergruimte creŽren door gebruik te maken van planken en vakken. Bedenk wel dat alles wat niet achter gesloten deurtjes opgeboren wordt, stof aantrekt.

Als je plankjes kiest van glas, dan nemen die visueel gezien weinig ruimte in beslag. Ze zijn immers transparant. Bovendien kan je op maat laten maken en de randen laten slijpen. Het formaat bepaalt de glasdikte. In de handel vind je veel plankdragers en plankklemmen die ook quasi onzichtbaar zijn.
 
Kindveilige badkamermeubelen
Heb je kleine kinderen? Dan is het belangrijk dat je in je badkamer verschillende voorwerpen hoog genoeg kan opbergen zodat je kindjes er niet bij kunnen. Zijn er spullen die je alleen maar op grijphoogte kan opbergen? Zorg dan zeker voor een kast waarin je deze achter slot en grendel kan wegzetten.

Badkamermeubelen voor de kleine badkamer
Wil je een gevoel van ruimte creŽren in je kleine badkamer? Laat dan zoveel mogelijk zichtbare betegelde vloer vrij.  Hierboven vermeldden we al dat je best de voorkeur geeft aan hangende in plaats van staande kasten. Ga nog een stapje verder en kies niet voor ingebouwde wastafe die erg veel vloerruimte in beslag nemen: je kiest dan beter voor een hangende lavabo of een exemplaar op een zuil of sokkel.

Ook planken, hangende kastjes of vakken in holtes vormen een goede optie, omdat er dan meer vloer zichtbaar is. Het is eveneens een goed idee om planken te bevestigen aan de muren vlakbij of niet al te ver onder het plafond. Bevestig er lampen onder voor een nog beter resultaat.

Heb je een kleine badkamer, denk dan niet meteen in termen van minder badkamermeubelen. Houd rekening met je opbergbehoeften en voorzie voldoende geschikte opbergruimte zoals een bank waarin je spullen kan opbergen. Rommel verergert de problemen van een kleine badkamer alleen maar. Als er overal spullen staan en rondslingeren, lijkt de badkamer nog kleiner dan hij al is.

Spiegels vormen een ideaal hulpmiddel om diepte, breedte en lengte te creŽren in een kleine kamer. Kies je bovendien voor een exemplaar waarachter je badkamergerief kan opbergen, dan zijn dat 2 vliegen in 1 klap. Overdrijf echter niet: 1 spiegel volstaat doorgaans. Een spiegel helpt ook bij het verspreiden van licht doorheen de kamer, wat eveneens een vergrotend effect heeft.

Wat kleur in de kleine badkamer betreft, eenvoud is het sleutelwoord. Licht gekleurde meubelen doen de badkamer groter lijken. Gebruik pasteltinten, neutrale kleuren of wittinten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur