wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Het bad & Badschermen

Welk lig- of zitbad kies je uit tal van vormen en materialen?

De keuze in lig- en zitbaden is ontelbaar groot. Er zijn zoveel vormen en materialen waaruit je kan kiezen dat je door het bos de bomen soms niet meer ziet. Wij helpen je op weg bij je zoektocht naar het perfecte bad.

Baden in diverse vormen
Baden zijn in ontzettend veel vormen verkrijgbaar. Je kan kiezen uit ligbaden, zitbaden of baden voor meer personen. Sommige modellen zijn geschikt voor inbouw, andere voor onderbouw. Nog andere moet je vrijstaand op eigen poten kunnen neerzetten. Meestal betreft het dan nostalgische modellen.

Een greep uit het aanbod:

 • Normaal ligbad
  Een normaal ligbad is een standaard ligbad met 1 schuine wand en 1 rechte wand waarin 1 volwassene bijna volledig uitgestrekt kan gaan liggen.
 • Kort ligbad
  Een kort ligbad is een iets kleiner ligbad met met 1 schuine wand en 1 rechte wand waarin 1 volwassene kan gaan liggen, mits hij zijn knieŽn optrekt.
 • Getrapt bad
  Een getrapt bad is een bad dat nog kleiner is dan een kort ligbad. De bodem van het bad bestaat uit 2 delen: 1 hoger gelegen en 1 lager gelegen gedeelte. Het lijkt alsof het bad trappen heeft, waardoor het de naam getrapt bad meekreeg.
 • Bad met deels vlakke bodem
  Een bad met een deels vlakke bodem is een combinatie van een ligbad en een douche. Het bad heeft 1 schuine wand en 1 rechte wand. In het midden van de bodem is er een soort scheidingslijn: aan de ene kant is de bodem volledig vlak, aan de andere kant heeft de bodem een reliŽf of anti-slipprofiel. Je kan het bad aan die zijde recht opstaand als douche gebruiken zonder risico op uitglijden. Bovendien is het bad niet te smal zodat je toch nog comfortabel kan rechtstaan. Om die reden noemt men een dergelijk ligbad ook wel eens een combibad.
 • Tweepersoonsbad
  Een twepersoonsbad is een bad dat niet zo veel groter is dan een normaal ligbad. Wel bevat het 2 schuine wanden zodat 2 personen er comfortabel in kunnen zitten.

Baden met een ergonomische vorm
Bij moderne ligbaden kan je vaak kiezen voor ergonomische vormen. Zo zijn er ergonomische baden met een gewelfde rugsteun, een hoofdsteun, handgrepen en/of armsteunen. Ook een verhoogd zitje behoort tot de mogelijkheden als je je gemakkelijker en beter wil wassen in een bad. Zelfs voetsteunen behoren tot de opties, zodat je niet onderuit kan glijden. Ten slotte zijn er baden met een deurtje. Als je minder mobiel bent, kan je in dat geval toch nog gemakkelijk in en uit het bad stappen.

Kies je niet meteen voor een ergonomisch bad? Je kan later nog altijd losse handvaten en dergelijke (laten) bevestigen aan het bad.

Baden in diverse materialen
Baden zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende materialen:

 • Geglazuurd porselein
 • GeŽmailleerd plaatstaal
 • GeŽmailleerd gietijzer
 • Keramiek
 • Kunststof
 • Hout

Vooral baden van plaatstaal en keramiek kunnen voor geluidsoverlast zorgen. Wil je dit voorkomen, dan kan je het bad van de omringende bouwkundige constructie afkoppelen.

Een bad in een kunststof materiaal voelt het minst koud aan, als je het vergelijkt met een bad van staal of porselein. Kunststof geleidt warmte immers het minst waardoor het warmer aanvoelt. Kies je voor een stalen bad, dan kan je het bad best thermisch isoleren. Het badwater wordt dan wat beter warm gehouden en je hebt minder last van storende geluiden. In de handel vind je vaak speciaal gevormd isolatiemateriaal voor tal van baden. Doorgaans gaat het dan over polystyreen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur