wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  De architect + bouwheer

De bouwformule zelfbouw, pro en contra

Opteer je voor de bouwformule zelfbouw, dan doe je meestal een beroep op een architect voor het plan en de controle van de werkzaamheden. Het bouwen of verbouwen op zich gebeurt door de eigenaar van de woning, ook wel de bouwheer genaamd. Wij wijzen je op de voor- en nadelen van deze bouwformule.

Werkwijze bij de bouwformule zelfbouw
Kies je voor de formule zelfbouw, dan wil dat niet per se zeggen dat je alles zelf doet of moet doen. Zo doe je er goed aan om een architect onder de arm te nemen. Bij veel bouwwerken is een stedenbouwkundige vergunning wettelijk verplicht. Dat betekent dat je eigenlijk verplicht bent om een beroep te doen op een architect. Deze is zowel voor het opstellen van de bouwaanvraag als voor het controleren van de uitvoering van de werken verantwoordelijk. 

Voordelen van de bouwformule zelfbouw
Wat zijn de pluspunten van de bouwformule zelfbouw?

Je woning zelf bouwen is erg voordelig voor je portemonnee. Als je de klus zonder aannemers en/of onderaannemers klaart, bespaart je dat al heel wat dure werkuren. Bovendien is de prijs van de bouwmaterialen een pak minder aangezien er geen aannemers zijn die een extra marge in rekening brengen voor de bouwheer.

Nadelen van de bouwformule zelfbouw
Wat zijn de minpunten van de bouwformule zelfbouw?

Je hoeft weliswaar geen werkuren te bekostigen van (onder)aannemers, maar dat betekent wel dat je zelf instaat voor het benodigde gereedschap. Je moet het gereedschap huren of kopen.

Voor de formule zelfbouw dien je te beschikken over heel wat vrije tijd, als je wil dat de werkzaamheden goed vorderen. Vaak schatten bouwheren de timing of de omvang van de werken respectievelijk te krap of te klein in. Het resultaat is vaak dat de woning gedurende meerdere jaren onafgewerkt achterblijft wat niet bevorderlijk is voor het wooncomfort.

Wil je zelf bouwen, dan moet je handig genoeg zijn. Bovendien moet je een manusje-van-alles zijn die letterlijk van alle markten thuis is. Wil je een woning eigenhandig opbouwen, dan volstaat het niet dat je kan metselen: ook pleisterwerken, loodgieterij, elektriciteitswerken... komen erbij kijken.

Als bouwheer ben je zelf volledig verantwoordelijk voor de correcte uitvoering van de werken. Duiken er achteraf problemen of gebreken op, dan sta je als bouwheer zelf in voor de kosten. Alleen als je kan bewijzen dat het een probleem of gebrek betreft dat verband houdt met de conceptie en/of de controle van de architect, kan je de kosten in diens schoenen schuiven. Voor de 10-jarige aansprakelijkheid geldt hetzelfde. Gebruik je zelfbouwpakketten, dan kan je eventueel een beroep doen op de aansprakelijkheid van de fabrikant.

Als je een zelfbouw-woning verkoopt, dan spreekt men misschien zelfs niet meer over de 10-jarige aansprakelijkheid, maar over de verantwoordelijkheid van de verkoper. Als blijkt dat je in het verleden meerdere huizen bouwde of verbouwde en ze vervolgens verkocht, dan is het zelfs mogelijk dat men spreekt over de aansprakelijkheid van een professionele verkoper.

Bij de formule zelfbouw kan het zijn dat de fiscus moeilijk doet. Zowel de door jou gekochte materialen als de door jou geleverde werkuren kunnen problemen opleveren bij de BTW-administratie. De sociale of arbeidsinspectie kan dan weer lastige vragen beginnen stellen als vrienden of familieleden je een handje helpen.

Daarnaast is er de veiligheid en de bijhorende risico’s. Zowel jijzelf als bouwheer als vrienden en familieleden die een handje toesteken moeten voldoende verzekerd zijn. Een verzekering tegen ongevallen is vanuit wettelijk oogpunt een absolute must. Zijn jijzelf en je kompanen niet of onvoldoende verzekerd, dan kan een werfongeval zware gevolgen hebben. Zo is er het menselijk leed, maar ook de zware financiële tegemoetkomingen.

Houd er ten slotte rekening mee dat alle vrienden en verwanten die meehelpen bij de bouw van je woning, een of andere wederdienst verwachten...


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur