wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  beleggen in vastgoed

Nieuwbouwappartement kopen als investering

Een nieuwbouwappartement kopen als investering is zeker en vast een goede belegging als je enkele belangrijke zaken voor ogen houdt.

Ligging van het appartementsgebouw
Net zoals bij een onderneming de locatie belangrijk is, is de ligging van het appartementsgebouw van cruciaal belang als je dit als investering ziet. De meerwaarde op je kapitaal wordt immers bepaald door de latere verkoopprijs of huurprijs die je kan vragen. Bij een goede ligging zal er een constante interesse blijven in het appartement.

Welke locaties hebben de voorkeur:

 • Stadscentra: appartementen in een stadscentrum zullen steeds de interesse behouden gezien er slechts een beperkte bouwmogelijkheid is. Let wel er wordt hier effectief het centrum bedoelt en bijvoorbeeld niet de 19de eeuwse gordel. Deze appartementsgebouwen geven een investeringszekerheid daar er steeds senioren zijn die hun alleenstaande woning inruilen voor een leven in de stadscentra
 • Stadsrand van grote steden: Deze appartementen zijn gegeerd door alleenstaanden of jonge werkende gezinnen. Belangrijk is een vlotte toegang tot autostrades of openbaar vervoer om naar het werk te pendelen en de nabijheid van een stad geeft mogelijkheden tot ontspanning.
 • Toeristische plaatsen: Dit blijft een topper als men over de aankoop van appartementen spreekt. En wel om twee redenen. Ten eerste zijn er steeds mensen die permanent willen wonen  en genieten van de toeristische plaats ( denk aan een kustlijn, natuurgebied of recreatiedomein ). Bovendien zoeken toeristen overnachting voor enkele dagen of weken, tot zelfs maanden.
 • Locaties met bouwbeperking: het spreekt voor zich dat als er maar een beperkt aantal gebouwen in de omgeving kunnen geplaatst worden, deze gebouwen hun waarde makkelijker kunnen behouden. Bij de locaties met bouwbeperking denken we vooral aan natuurgebieden en bijvoorbeeld niet aan industriŽle gebieden.

Technische kwaliteit van het appartementsgebouw
Naast de ligging is de kwaliteit van de constructie hťťl belangrijk. Bij een nieuwbouwappartement zullen de gemeenschappelijke kosten zeker en vast meevallen maar wat na enkele jaren? Een modaal appartementsgebouw moet na 20 jaar grondig gerenoveerd worden en deze kosten worden doorgerekend aan alle mede-eigenaars.

Heb je zelf niet veel kaas gegeten van technische zaken, laat de plannen zeker doornemen door een architect of bouwkundig ingenieur.

Algemene gemeenschappelijke kosten
Naast de gemeenschappelijke kosten voor onderhoud en renovatiewerken aan het appartementsgebouw, zijn er ook gemeenschappelijke kosten voor bijvoorbeeld de vergoeding van de syndicus, tuinonderhoud ... Deze kosten, hoe laag ook, nemen een stuk van je rendement af.

Je nieuwbouwappartement verhuren
Als je een nieuwbouwappartement koopt als investering is de kans klein dat je deze zelf zal betrekken. Hou zeker rekening met onderstaande punten:

 • Je appartement zal niet steeds 100% verhuurd zijn. Ook al zoek je zelf een nieuwe huurder. Er zullen extra kosten bijkomen zoals het plaatsen van een advertentie of veranderen van de sloten.
 • Je kunt niet alle gemeenschappelijke kosten doorrekenen aan je huurder
 • Er dienen belastingen  betaald te worden op de verhuurprijs. Als je in BelgiŽ verhuurt aan particulieren, wordt deze belasting verrekend via het kadastraal inkomen ( KI ).

Bij aankoop hou je ook best rekening met de huurmarkt in de desbetreffende streek.

Wie is de syndicus?
Een goed en degelijk beheer is onontbeerlijk bij een appartementsgebouw. Het is dus van cruciaal belang een syndicus te hebben met kennis van zake. Ga op zoek  naar extra informatie bij huidige eigenaren of vraag een referentielijst op.

Meerwaarde op de grond
In tegenstelling tot een woning is de grondwaarde van een appartement van minder belang op de totaalprijs. Waar de verhouding bij een woning op ongeveer 50/50 mag gerekend worden, is dit bij een appartement soms maar 20/80. De technische kwaliteit van het gebouw zoals hierboven aangegeven, is dus nog belangrijker voor je rendement en meerwaarde dan bij een standaard woning.

De beste voorbereiding:  je eigen marktonderzoek
Een grondige voorbereiding is zoals altijd belangrijk, zeker als je een nieuwbouwappartement wenst aan te kopen. Een marktonderzoek is hier meer dan zeker op zijn plaats. Heb je een potentieel appartement voor ogen, volg dan onderstaande stappen om je investeringsrisico beter te kunnen inschatten. Hoe lager het risico, hoe meer zekerheid op rendement.

 • Is er leegstand in de buurt?
 • Wat zijn de huurprijzen die gevraagd worden?
 • Staan er veel woningen of appartementen te koop?
 • Zijn er nog andere appartementsgebouwen in opbouw of zijn deze eventueel gepland? Bekijk zeker het kadastraal plan!
 • Contacteer de desbetreffende gemeente of er plannen zijn voor grootschalige werken die de positie en ligging van het appartementsgebouw kunnen beÔnvloeden (  komst van een ringweg,  halte openbaar vervoer, ... )

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur