tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Zentuinen

Op vakantie in je eigen tuin

Wie denkt aan de zomer, zal in één adem ook over vakantie spreken. Helemaal tot rust komen op je favoriete bestemming, wie verlangt er niet naar? Natuurlijk kan je niet elke vijf tellen op vakantie vertrekken, maar met een klein beetje fantasie ga je wel elke dag op vakantie in je eigen tuin. InfoTalia vertelt je hoe dat moet.

Vooraf
Om een echt vakantiegevoel te krijgen in je tuin, moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat je je goed voelt in je tuin. Misschien moet je het gras nog eens maaien, de rondslingerende rommel opruimen, de hagen snoeien, de bloemen nieuw leven inblazen of het woekerende onkruid wieden? In sommige taken kruipt wat meer tijd en moeite dan in andere, maar eenmaal je je ontspannen neervlijt in je tuinzetel, zal die last snel vergeten zijn. Voor een echt vakantiegevoel kan je nog verder gaan en je hele tuinontwerp aanpassen. Van goedkoop naar duurder, geeft InfoTalia je enkele ideetjes.

Prairietuin
De prairietuin is een wilde en natuurlijke tuin, die je nog het beste kan vergelijken met een verwilderde weide. Het gras is lang, de planten zoeken zelf hun weg, de paadjes kronkelen door de tuin en zelfs bomen hebben er hun plaats. Het voordeel aan zo’n tuin is dat je deze bijna niet moet onderhouden en dat de aanleg heel goedkoop is: je laat de planten gewoon hun werk doen. Achteraan in de tuin kan je dan een plekje voorzien waar je in alle rust van de natuur in je tuin kan genieten. Je bent wel in je tuin, maar dat heb je helemaal niet door. Een rustgevend waterpartijtje maakt het plaatje compleet. 

Marokkaanse tuin
De Marokkaanse tuin maakt zijn opmars in het tuindesigncircuit. En terecht, want de fleurige Marokkaanse tuin is heerlijk om in te vertoeven en heeft heel wat troeven. Heel belangrijk in de Marokkaanse tuin zijn de muren. Een felblauwe of knalgele muur is daarom niet weg te denken uit de tuin. Deze biedt aan de ene kant privacy en aan de andere kant kan je zo leuke hoekjes maken. Lage banken en lampionnen als avondverlichting kunnen niet ontbreken. Een buitenkamer, een knusse ruimte tussen drie muren, maakt de rustgevende sfeer compleet. De Marokkaanse tuin hoeft ook niet heel strak onderhouden te worden. De planten mogen gerust over de borders komen en de kruiden mogen welig tieren zodat de tuin doordrongen wordt van geuren en kleuren. Laat het wel niet zo ver komen als bij een echte prairietuin.

Wellnesstuin
Kies je voor een wellnesstuin, dan ga je voor pure luxe en ontspanning. Hou wel rekening met het dure prijskaartje. Een wellnesstuin is een strakke tuin met rechte lijnen, verzorgde borders, mooie grasperkjes en natuurlijk een sauna, een jacuzzi of een heerlijk verwarmd zwembad. Als je even wilt verpozen tussen de zwem- of saunabeurten door, dan kan je ook een poolhouse (laten) bouwen. Een overdekte ruimte met lounge tuinzetels en misschien een kleine bar zijn voldoende om je tuin een instant vakantiegevoel te geven.

Hoe doe je het?
Als je tuin het gewenste ontwerp heeft en als de zomer de tuin doet stralen, kan je er ten volle van genieten. Hoe creëer je dat vakantiegevoel?

  • Kies een mooie dag uit. Alles staat of valt met het weer.
  • Maak dat je alles voorhanden hebt en je niet voortdurend in en uit je huis moet lopen. De bedoeling is dat je een vakantiegevoel opwekt door optimaal van je tuin te genieten. Maak ook je hoofd vrij. Denk niet aan alles wat je nog zou kunnen doen in het huis of hoeveel boodschappen je nog moet doen. Het is vakantie, dus stel je daarop in.
  • Ben je alleen, dan kan je een meeslepend boek, een kruiswoordraadsel of iets anders bij de hand nemen. Rustige muziek is ook leuk, tenzij je optimaal van de geluiden van je tuin wilt genieten.
  • Een hangmat is ook heel erg leuk. Als je geen bomen hebt waar je de hangmat aan kan vasthangen, dan kan je ook een hangmat op pootjes kopen. Die is gemakkelijk verplaatsbaar, dus als het te warm is in de zon, kan je je zonder problemen even in de schaduw leggen. Wil je geen hangmat kopen, dan is een comfortabele strandstoel een waardig alternatief.
  • Kies je plekje zo dat je niet continu je huis kan zien. Als je helemaal wilt opgaan in je tuin, dan hoort je huis daar niet bij. Zet je ook in de buurt van heerlijk geurende bloemen of onder een boom.
  • Een picknick of barbecue in de tuin met het hele gezin of met vrienden is ideaal om een vakantiegevoel op te wekken. Vergeet de cocktails niet! ’s Avonds kan je samen van de sfeer en warmte van een tuinkachel genieten.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin