tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijvers

Krabbenscheer, een stekelige vijverplant

Hou je van cactussen of planten zoals aloë vera? Dan is krabbenscheer een leuke aanvulling voor je vijver.

Opvallende bladeren

Met een beetje verbeelding lijkt het of er ananassen in het water liggen waarbij alleen de groene kroonbladeren deels boven water uitkomen...

 

Krabbenscheer (Stratiotes aloides) vormt een bladrozet met smalle, stekelige bladeren. In het Grieks betekent stratiotes ‘soldaat’: deze benaming verwijst naar de doornig getande, zwaardvormige bladeren.

 

Habitat van krabbenscheer

In de natuur tref je krabbenscheer aan in sloten, moerassen en veenplassen. Hij vormt er zelfs laagveen, omdat het een verlandingsplant is.

 

Krabbenscheer is een van de slachtoffers van milieuvervuiling, want hij heeft een uitgesproken voorkeur voor zuiver en niet te voedselrijk water. Als krabbenscheer het naar zijn zin heeft, kan hij zich erg snel vermeerderen via uitlopers. Sommige plassen groeien zo volledig dicht met krabbenscheer.

 

Wortelen of drijven?

De vijverplant kan zowel in de bodem wortelen, als drijvend groeien. De maximumdiepte bedraagt 60 centimeter.

 

De plant wordt zo’n 15 à 40 centimeter hoog en dit deels onder water. Jonge planten liggen meestal wat dieper in het water. Tegen de tijd dat de zomer aanbreekt, steken de bladeren half uit het water.

 

Krabbenscheer in bloei

Van mei tot juli staat krabbenscheer in bloei. Witte bloemen komen dan boven het watervlak uit piepen. Men maakt een onderscheid tussen mannelijke en vrouwelijke bloemen, die samen in de roze bloemschede zitten.

 

Functionele drijver

De plant heeft een belangrijke invloed op de waterkwaliteit van zijn leefmilieu: hij levert zuurstof en neemt voedingsstoffen op uit het water.

 

Krabbenscheer in de vijver

Geef krabbenscheer een plaats in de zon of in halfschaduw. Het watermilieu is bij voorkeur zuur of licht zuur.

 

Je hoeft geen schrik te hebben dat krabbenscheer zal woekeren in je vijver. Als er te veel stekelige planten in liggen naar je zin, dan kan je ze er trouwens gemakkelijk uithalen met een schepnet.

 

Winterhard

In de herfst sterft krabbenscheer af en zakt naar de bodem. Hij is winterhard en zal in het voorjaar terug opduiken dankzij winterknopen of jonge uitlopers.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin