tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijvers

Onderhoud van uw vijver in september

De zomer loopt langzaam op zijn einde en hoewel september nog een mooie maand is om van je vijver te genieten moeten we toch al wat klusjes uitvoeren…

Na de zomer komt…de herfst en de bladeren…
In september zijn er al bomen en planten die hun bladeren verliezen. Het is aan te raden dagelijks te kijken of er geen afgevallen bladeren in de vijver gewaaid zijn. Mocht dit het geval zijn, kan je deze best verwijderen om te voorkomen dat ze naar de bodem zinken en daar beginnen te rotten. Mocht het zijn dat er echt al veel bladeren in de vijver terecht gekomen zijn, dan kan je eventueel nu al een net over de vijver spannen.

Vijverplanten verwijderen en bollen steken
September is de maand bij uitstek om de overtollige vijverplanten te verwijderen. Gebruik hiervoor speciaal ontworpen onderwatersnoeischaren om het jezelf gemakkelijk te maken ( deze zijn te koop in speciaalzaken en in sommige doe-het-zelf zaken). Als je sommige planten niet kan bereiken, zoek dan een warme dag uit in september en ga zelf de vijver in om de klus te klaren. Controleer ook de wortelstokken van bijvoorbeeld waterlelies. Nu is het ook de moment om te kijken naar bloembollen voor aan de vijver.

De vissen zelf
In september kan je de vissen iets minder beginnen voeren. Je vissen moeten het voer in 5 minuten kunnen opeten. Ook kan je best nu nog je vissen controleren op ziekten en/of schimmels. Kijk ook of je vissenbestand nog in porportie is in vergelijking met de grootte van de vijver. Zitten er te veel vissen in de vijver dan moet je ze jammer genoeg verwijderen. Zorg er wel voor dat deze vissen elders een nieuwe thuis krijgen!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin