tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Vijvers

Van kikkerdril tot kikker

Weinig ontwikkelingen kan je van zo dichtbij volgen als die van kikkerdril tot kikker. Vooral kinderen vinden dit hele proces fascinerend en na afloop hebben ze er nieuwe huisdieren bij die ze kunnen knuffelen en voederen.

Kikkers en kinderen

Kinderen zijn meestal dol op kikkers. De vrolijke, groene springertjes trekken volop hun aandacht, vergeleken met de in hun ogen eerder saaie vissen en planten. Met wat oefening slagen ze erin om kikkers tam te maken: ze komen dan spontaan op de kleine handjes zitten en hebben er niks op tegen als die handjes hen aaien. Kinderen kunnen kikkers dan ook zonder problemen voeren: enkele wormen in de handpalm of tussen de kleine vingertjes... de kikkers peuzelen ze smakelijk op.

 

Voor kinderen is het ook erg leuk om te zien hoe kikkerdril transformeert tot kleine kikkertjes. Zeker als je de kikkerdril verzamelt in een aquarium, kan je stap voor stap volgen hoe kikkerdril kikkervisjes vormt die dan uiteindelijke kikkertjes worden.

 

Kikkerdril

Vrouwelijke kikkers produceren kikkerdril: een klont ronde kikkereieren die een gelatineachtige substantie lijkt te vormen. Vrouwtjeskikkers kunnen gemakkelijk duizend eitjes produceren die wachten op bevruchting door de mannetjeskikkers.

 

Bevruchte eitjes ontwikkelen zich in vier à acht dagen. Als het water een temperatuur heeft van 15 tot 20°C, ontwikkelen de vruchtjes zich het best. In de eicellen vormen de embryo’s eerst de staartaanzet. Als ze het eitje verlaten, vormen de ogen en de hechtmond zich.

 

Klein kikkervisje

Een tiental à vijftiental dagen na het bevruchten groeit de staartaanzet uit tot echte kikkerstaartjes. Vanaf dat ogenblik krijg je kikkervisjes die vrij rond zwemmen. Aanvankelijk zijn de staartzomen nog erg smal, maar naarmate ze breder worden, zwemmen de kikkervisjes steeds beter en sneller.

 

Daarnaast ontwikkelen de kikkervisjes hoorntandjes waardoor ze zich kunnen voeden met de watervegetatie: mineralen en zouten schrapen ze af van de bladeren van zuurstofplanten.

 

Verder ontwikkelt de kieuwholte zich tot een volwaardige uitwendige kieuw voor de ademhaling. 

 

Kikkervisjes in een jong stadium zijn erg kwetsbaar. De andere vissen in de vijver verorberen hen vaak als maaltijd. Dat verandert eens ze een maand à zes weken oud zijn.

 

Groot kikkervisje

Dit is de periode waarin de achterpoten zich ontwikkelen en voorpoten uit de uitwendige kieuwen groeien. Daardoor verschrompelen de kieuwen waarna de kikkervissen overschakelen op een ademhaling via de longen in plaats van de kieuwen.

 

Ook hoorntandjes hebben de kikkervissen niet meer nodig. Vanaf dit ogenblik voeden de kikkers in wording zich met dierlijk voedsel in plaats van plantaardig zoals muggenlarven en vliegen.

 

Tussen zes en acht weken na de bevruchting krimpt de staart. Omdat de voorpoten nu volledig ontwikkeld zijn, schakelt het kikkervisje over van zwemmen met behulp van de staartzoom naar zich voorbewegen met voor- en achterpoten.

 

Nu volgen de veranderingen zich sneller op. Wat de huid betreft: de huidskleur verandert en er vormt zich een bepaald patroon. De zintuigen ontwikkelen zich ten volle: de oren, de ogen en de bek met de fameuze kikkertong.

Bijgevolg kunnen de kikkervissen grotere prooien vangen en dat boven water in plaats van alleen maar onder water.

 

Kikker

We tellen ongeveer 65 dagen na de bevruchting: de kikkervisjes worden echte kikkertjes als hun staartjes verschrompelen. Vanaf dit ogenblik leven de kikkers aan en vlak onder het wateroppervlak. Ze schakelen daarbij volledig over naar de longademhaling.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin