tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinonderhoud

Bloemen en planten water geven in de zomer

Elke tuinier weet dat het in de zomer tijd is om volop van de tuin te genieten. De fleurige bloemen verspreiden een heerlijke geur en dopen je tuin om tot een palet van kleuren. Neem dus gerust de tijd om er uitgebreid van te genieten, maar blijf ook inspanningen leveren om de tuin zo mooi mogelijk te houden. Regelmatig sproeien bij warme periodes is daar een voorbeeld van. Waarom sproei je nu eigenlijk en hoe en wanneer doe je dat het best?

Waarom sproeien?
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar in de zomer kan je eindelijk de vruchten plukken van al je gezwoeg in de tuin. Het zou zonde zijn om de prachtige planten, heesters en bomen nu te laten verwelken. Planten bestaan voor 95 procent uit water en vooral in de zomer verliezen ze snel veel water. Daarom moet je dus af en toe je planten verwennen met een verkwikkende sproeibeurt.

Wanneer sproeien?
s Avonds en s morgens zijn de beste momenten van de dag om je planten te besproeien. De temperaturen zijn dan niet zo hoog en het water zal dan ook niet zo snel verdampen. Het is een fabeltje dat je elke dag je planten water moet geven. En keer per week minimaal twee uur sproeien is meestal voldoende. Bij een echte hittegolf kan je misschien wel twee keer in de week sproeien. Als er geen sproeiverbod is tenminste.

Hoe sproeien?
Je planten water geven doe je best niet op eender welke manier. De juiste techniek is niet alleen beter voor je plant, je zal ook minder water verbruiken. De meeste planten verkiezen een langzame, maar lange bevloeiing. Zo krijgt het water de tijd om diep in de grond te dringen en kan de plant zelf op zoek gaan naar vocht. Dat is dan weer goed om stevige en diepe wortels te kweken.

Een tuinslang met verstuiver is een handig sproeimiddel, maar het beste en meest doeltreffende is een tuinslang met gaatjes die je op de grond tussen de planten legt. Op die manier is het water meteen waar het moet zijn en blijft er geen water op de bladeren van de plant liggen. Dat verdampt toch snel of doet je plant doorhangen.

TIP: geef ook niet te veel water. De grond kan daardoor verzadigd geraken en dat kan de plant verstikken of schimmels en ziektes de kans geven.

Welke planten hebben het meest nood aan water?
De planten die het meest gevoelig zijn aan warmte in de zomer zijn deze die in potten, bakken of hangmanden gehouden worden. Omdat er niet veel grond is, zal die snel uitdrogen. Ook bomen en heesters die in de voorbije winter zijn geplant zijn nog niet sterk genoeg. Hun wortels zoeken nog gretig hun weg en verlangen veel vocht. Ook de tomaten in je moestuin zitten in een erg dorstige periode. De vruchten moeten zwellen en hebben daar veel vocht voor nodig. Het is ook vanzelfsprekend dat vijver- en oeverplanten water of een vochtige grond nodig hebben om te overleven.

Welke planten kunnen tegen de warmte?
Als je tuin naar het zuiden gericht is en je planten in de zomer dus vaak hoge temperaturen moeten verdragen, kan je misschien kiezen voor planten die je niet zo vaak water moet geven.

  • Mediterrane kruiden doen het altijd goed in de warmte. Tijm, oregano, salie, rozemarijn en lavendel zijn echte zonnebaders.
  • Allerlei soorten vetplanten. Zij slaan vanzelf water op in hun bladeren en wortels en geven dat slechts met mondjesmaat prijs.
  • Bijna alle planten met zilver- of grijskleurige bladeren. Zij weerkaatsen het zonlicht en kunnen op die manier langer hun vocht behouden.
  • Planten met een fijnbehaarde bladertextuur zijn ook beschermd tegen de warmte. De bladeren weerkaatsen eveneens het licht, geven in kleine mate schaduw aan de plant en beschermen haar tegen wind.
  • Planten met diepe wortels hebben ook een streepje voor in de zomer. Die lange wortels kunnen diep in de grond naar water zoeken, zelfs bij hoge temperaturen.

Tips om water te besparen
Tijdens lange periodes van hoge temperaturen is het niet altijd evident om veel te sproeien. Water is sowieso al een schaars goed aan het worden, dus dan kan je er maar beter heel voorzichtig en spaarzaam mee omspringen. Soms wordt er zelfs een algemeen sproeiverbod opgelegd om water te besparen. Met deze tips, kan je je waterverbruik wat indijken.

  • Probeer zoveel mogelijk regenwater te recupereren. Sla alles op in een grote ton of meerdere tonnen. Je hebt zowel plastic als mooie houten vaten.
  • Mulch in de borders mist zijn effect ook niet. Maak eerst de bodem nat voor je er mulch over strooit. Deze mulch zal een snelle verdamping van het vocht in de bodem tegenhouden.
  • Geef alleen water aan planten die het echt nodig hebben. Vetplantjes zal je bijvoorbeeld niet veel water hoeven te geven. Pas geplante planten, bomen of heesters hebben wel water nodig om te overleven. Ook nieuw gras hou je best vochtig.
  • Een automatische sproeier bespaart je misschien wel tijd, het is niet echt een efficint sproeisysteem.

 

Verzorg je gazon in de zomer. Hier vertelt InfoTalia je hoe dat moet!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin