tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Tuinonderhoud

Welke compostbak schaf ik aan?

Voedingsstoffen, vezels, sporenelementen en bacteriŽn vind je allemaal in zwarte humus. Verrijk je bodem met deze compost en je bekomt een gezonde ondergrond voor je gazon en je planten! Het enige wat je nodig hebt, is organisch afval en een compostbak.

Basisprincipes

Compostbakken zijn in alle maten en vormen verkrijgbaar. In principe kan je gewoon een grote kist plaatsen, maar het omzettingsproces verloopt dan niet zo vlot. Stank en onverteerde compost zijn dan het gevolg. Organisch afval kan normaal gezien binnen zes weken omgevormd worden tot humus. Hou rekening met deze vier basisprincipes als je een compostbak in je tuin wil plaatsen:

 • Plaats de composthoop op een plaats dichtbij het meeste afval. Bijvoorbeeld de tuin of de keuken.
 • Scherm de bak goed af met een heg of schutting, zodat je het afval kan verbergen
 • De composthoop moet groot genoeg zijn zodat hij voldoende voeding, lucht, vocht en warmte kan bevatten. De minimumafmetingen bedragen 90 x 90 x 90 cm. Luchtgaten moeten lucht doorlaten, dekselgaten zorgen voor water en dus voldoende vocht in de bak.
 • De composthoop moet je regelmatig kunnen omkeren met de tuinvork.

Verder zijn er handige extraís beschikbaar, zoals de mogelijkheid om humus onderaan de stapel weg te scheppen, terwijl de composthoop erboven onaangeroerd blijft.

 

Soorten compostbakken

 • Losse zijde - Deze compostbak heeft drie vaste wanden en ťťn zijde die je kan verwijderen. Kies stevig materiaal, van planken tot kippengaas. Je kan dan met een schop of vork de compostberg omkeren, maar de kans is groot dat de hele berg instort als je ťťn wand weghaalt. Humus onderaan wegscheppen is dus niet zo handig met dat model.

 • Afneembare planken - Bij de humus geraken is daarbij heel wat gemakkelijker. De compostbak bestaat uit een bak met verticale planken, die je allemaal apart naar boven kan trekken of verwijderen. Soms is er onderaan zelfs een deurtje.

 • Stapelbak - Met dat model kan je heel gemakkelijk compost omkeren. Deze compostbak is in feit een stapel met drie rechthoekige lagen. Je keert de volgorde om van de lagen en schept de compost er terug in.

 • Trommel - Een andere manier om compost te keren zonder al te veel moeite is een trommel die je kan draaien en schudden. Dat gaat wel alleen als de trommel niet te vol is en als hij voldoende stevig is.

 • Composteerbol - Deze zwarte plastic bol met een doorsnede van 90 cm kan heel snel compost leveren. Vooral de warmte die vrijkomt, wordt goed bewaard in de gesloten bol. Bovendien volstaat om de paar dagen rollen om de compost te keren.

 • Compostvat - Een groot rechthoekig stuk dikke, zwarte plastic waarbij je de uiteinden met plastic pluggen aan elkaar bevestigt, vormt een compostcilinder. In de rechthoek zijn gaten geperforeerd. Vooral handig voor het composteren van bladeren, want zwaarder afval doet de cilinder omvallen.
 • Wormenbakken - Bij de vorige compostbakken doen micro-organismen het werk. Bij dit type compostbakken zijn het (regen)wormen die de klus klaren! Deze gesloten bakken kan je zonder probleem naast de keukendeur zetten of zelfs onder het aanrecht. Wormen hebben nu eenmaal liever keukenafval dan tuinafval. Sommige modellen hebben zelfs een kraantje waarmee je compostthee kan aftappen. Grotere exemplaren met meerdere lagen zijn geschikt voor in de tuin. 

Polyethyleen als materiaal

Compostbakken bestaan uit verschillende materialen: gaas, al dan niet behandeld hout, plastic...  Een goede materiaalkeuze is herbruikt polyethyleen. Deze grondstof is bestand tegen uv-stralen, water, rot, knaagdieren, enzovoort. Bovendien geleidt het de warmte goed en is het gemakkelijk schoon te maken.

 

Accessoires

Eventueel kan je naast een compostbak enkele handige hulpmiddelen kopen:

 • Compostversneller - Als je vindt dat het rottingsproces niet snel genoeg gaat, kan je een versneller toevoegen. Deze bevat een organische stof met bacteriŽn die enzymen produceren.

 • Thermometer - De steel van deze thermometer is maar liefst een halve meter lang. Zo kan je hem diep in het midden van de composthoop steken, zodat je exact kan zien hoeveel graden het er midden in is.

 • Beluchter - De naam zegt het al: de beluchter verlucht de composthoop. Aan het uiteinde van een stalen pijp bevinden zich bladen die sluiten als je hem in de hoop steekt en openen als je hem eruit trekt.

 • Vork - Met een sterke T-greep kan je zware stukken compost optillen. Het brede blad bestaat uit tanden.

 • Zeef - Als je compost wil zeven, is een zeef van hout of plastic aangewezen.

Zo, nu nog wat tuin- en keukenafval en je kan je planten en gewassen vertroetelen met voedzame humus!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin