tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Groen in de stad / stadstuinen

Scaevola: de balkonplant van het jaar 2009

In Nederland is de scaevola uitgeroepen tot Balkonplant van het jaar 2009. En die titel heeft ze zeker niet gestolen. De scaevola bloeit tot ver in het najaar, is bestand tegen de zon, droogte en zout, en kan tegen een stootje. En dan hebben we het nog niet gehad over haar diverse kleurenpracht. Blauw, wit, lila of roze, met of zonder bloemrandjes en streepjes, Ö De scaevola is de ideale plant om je balkon letterlijk en figuurlijk meer kleur te geven.

Australische roots
De roots van de scaevola of waaierbloem liggen in de zanderige kustgebieden van Oost-AustraliŽ, waar we haar in het wild vaak in de kustduinen aantreffen. Niet zo gek dus dat de scaevola goed bestand is tegen warmte en droogte. Ze is een vaste plant die hier gekweekt wordt als eenjarige en behoort tot de familie van de Goodeniaceae. De scaevola is vernoemd naar de Romein Mucius Scaevola die de kracht van zijn geloof bewees door letterlijk een hand in het vuur te steken.

Ideale kuipplant
Dankzij haar weelderige, overhangende bloemenwaaier is de scaevola ideaal om te gebruiken als 'kruipplant' over de rand van hanging baskets, of in bakken en kuipen. Haar talrijke bloemen hangen ver over de potrand en blijven daar een hele zomer lang, zelfs tot diep in de herfst.

VariŽteiten
De meest voorkomende soort hier is de scaevola aemula, en dan vooral de blauwe Blue Fan en Blue Wonder, en de witte Crystal Imp. Andere variŽteiten zijn de roze Bombay Pink, de donkerblauwe Brilliant, de lila-paarse Saphira, de wit met blauw gerande Diamant Saphira, en de blauw-wit gestreepte Zig Zag.

Stekken of zaaien
Wil je de waaierbloem vermeerderen, dan doe je dit best door in de voorjaar of zomer een stekje te nemen. Zaaien kan je doen in het voorjaar, zodat ze de tweede helft van mei naar buiten kan.

Verzorging 
Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van een mooi bloeiende scaevola, gebruik je best een goed doorlatende, lichte en voedselrijke grond en mest je haar wekelijks bij met vloeibare meststoffen. Geef haar regelmatig een klein beetje water maar zorg zeker ook voor een goede drainage want de scaevola houdt niet van natte voetjes. Let er op dat de bloemetjes niet vochtig worden tijdens het gieten. 

Combinaties
Scaevola's combineren goed met fuchsia, pelargonium en tagetes.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin