tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Groen in de stad / stadstuinen

Creëer een mediterraan balkon of terras

Je eigen mediterrane balkon of terras waar je je een hele zomer lang in de Provence waant. Goed nieuws, want het creëren van een mediterrane sfeer is kinderspel, als je de juiste planten, materialen, meubeltjes en accessoires gebruikt tenminste. Waarom zou je nog op reis gaan!

De mediterrane stijl
Als je de mediterrane stijl moet omschrijven in een aantal woorden, zijn dat licht, warmte, eenvoud en rust. Over het algemeen heeft een mediterraan tuintje geen strakke, moderne lijnen maar ronde vormen, en een nonchalant, grillig en luchtig karakter. Warme kleuren en natuurlijke materialen voeren de boventoon, eventueel aangevuld met een klein, rond tafeltje en stoeltjes van hout of gietijzer, een waterelement, decoratieve kruiken of een beeld voor de durvers. Door de overmatige zonneschijn in mediterrane gebieden vind je er meestal ook een pergola. Om dezelfde reden zal je geen gras aantreffen in een mediterraan ontwerp, maar wel een terras of patio van natuursteen, of gewoon kiezelsteentjes.

De juiste kleuren en materialen
Een belangrijk element voor het creëren van een mediterrane stijl is kleur. Warme kleuren wel te verstaan. Schilder bijvoorbeeld één of meerdere muren in aardetinten als bruin, oker, zandkleur of beige, en werk met materialen als terracotta, hout, marmer, grind en zandsteen. Ook zonnig geel, hemels blauw of felle kleurtjes geven je balkon of terras een zuiders tintje. Voor de grond, muren en borders kan je kiezen voor natuursteen. Kalksteen, zandsteen, leisteen, graniet en marmer hebben immers een warme, levendige en karakteristieke uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, soorten en maten. Je kunt je tuin eventueel verder aankleden met kruiken, potten, bakken en stenen uit landen als Frankrijk, Italië en Spanje.

Mediterrane beplanting
Terrassen en vooral balkons zijn de ideale locatie voor een mediterraan minituintje. Zuiderse planten zoals cactussen en vetplanten zijn nu eenmaal verzot op warmte en droogte. Ze geven niet alleen een zwoel zuiders tintje aan je balkon of terras, maar vragen ook nog eens weinig onderhoud, want ze hebben nauwelijks water nodig. Het enige waar je wel op moet letten is een goede drainage van potten en bakken zodat de planten niet vochtig staan, en een windvrije plek. In de winter zet je ze wel best binnen anders is hun geen lang leven beschoren.

Voorbeelden van zuiderse planten   


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin