tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Groen in de stad / stadstuinen

Brugmansia of engelentrompet voor balkon en terras

Ben je op zoek naar een grote kuipplant met opvallende en heerlijk geurende bloemen die je balkon of terras kan opfleuren? Dan is de brugmansia echt iets voor jou. Zolang je hem veel water en mest geeft, beloont deze exotische plant je met een rijkelijke bloemenpracht van gele, witte, rode, roze of oranje bloemetjes.

Naamsverwarring: brugmansia versus datura
Brugmansia of engelentrompet wordt vaak verward met datura of doornappel, die ook tot de nachtschadefamilie behoort. De doornappel verwijst eigenlijk naar een veel voorkomend soort datura die je vaak in Europa aantreft, met name Datura stramonium. Vroeger maakten brugmansia's deel uit van het daturageslacht, maar ondertussen vormen ze hun eigen geslacht. 

In welk opzicht verschilt brugmansia van datura?

  • Brugmansia heeft hangende bloemen in plaats van rechtopstaande bloemen
  • Het is een vaste plant, terwijl datura een eenjarige is
  • Brugmansia is een houtige plant, datura is daarentegen een kruidachtige
  • Brugmansia vermeerder je via stekken, datura via zaad

Trompetvormige bloemen
Brugmansia is een plant om u tegen te zeggen. De kuipplant kan een hoogte bereiken van maar liefst vijf meter. Hij maakt grote en harige lichtgroene bladeren aan en enorme gelobde trompetvormige bloemen. 's Avonds en 's nachts geuren ze heerlijk. Deze exotisch aandoende plant bloeit vanaf juni tot laat in de herfst.

Er zijn verschillende soorten brugmansia’s verkrijgbaar. Vooral de bloemen verschillen in grootte, in vorm of in kleur. Je kan kiezen voor witte, gele, roze, rode of lila exemplaren. Tegenwoordig zijn er ook van tal van kruisingen verkrijgbaar, al dan niet met datura.

Brugmansia op je balkon of terras
Brugmansia, die de laatste jaren weer erg populair is als kuipplant, verlangt zon of halfschaduw. Vanaf mei kan je hem op een beschutte plek op je terras zetten. Eventueel in volle grond, maar plaats hem dan wel eerst in een pot of mand zodat je hem er later gemakkelijk uit kan tillen. Kies een zo groot mogelijke pot uit, want hij groeit erg snel. Hoe meer plaats de wortels hebben, hoe rijker de bloei. Vul de pot met een potmengsel dat veel water vasthoudt en druk de grond goed aan. Kies bijvoorbeeld voor leem- of kleigrond.

De meeste brugmansiasoorten zijn afkomstig uit Zuid-Amerika. Dat betekent dat ze niet winterhard zijn in ons gematigd klimaat met vorstrijke winters. In oktober verplaats je brugmansia dus naar een koude kas of een koele kamer binnenshuis tussen 4 en 12°C. Hier heeft hij dan amper water nodig.

Omdat brugmansia uitgroeit tot een grote, stevige plant die je enkele malen moet verplaatsen, kies je best een grote, plastic plot in plaats van een aardewerken pot. Waarom? Een kunststof kuip maakt het geheel een pak lichter vergeleken met de loodzware aardewerken variant.

Brugmansia wil veel water
Vanaf het voorjaar geef je stilaan meer water, waarna de plant zijn groei hervat. Vervang de bovenste laag potgrond door een vers mengsel met wat organische mest. Je kan de plant eventueel wat terugsnoeien: snoei dode, te dunne of te lange takken.

Als je de kuipplant vanaf mei buiten zet, groeit hij volop en kan hij dagelijks liters water op. Vooral op warme zomerdagen moet je meer dan eens water gieten. Als de plant dorst heeft, merk je dat meteen aan zijn bladeren die slap gaan hangen. Na het gieten richten de bladeren zich snel terug op.

Ook plantenvoeding wordt gesmaakt door brugmansia. Je kan kiezen voor mest in korrelvorm die zijn voedingsstoffen geleidelijk aan afgeeft, of voor een wekelijkse dosis vloeibare mest.

Giftige plant
Brugmansia is een giftig plant vol toxische alkaloïden. Let dus goed op bij het snoeien of stekken van deze plant. Draag handschoenen of was je handen erg goed na aanraking; eventjes in je ogen wrijven kan al opgezwollen ogen tot gevolg hebben. Alleen in grote hoeveelheiden kan brugmansia aanleiding geven tot hallucinaties, hartritmestoornissen, bewusteloosheid ...

Brugmansia stekken
Brugmansia kan je vermeerderen uit stekken. Als je na de bloei of winterrust de kuipplant snoeit, kan je tegelijkertijd de plant vermeerderen. Kies daarvoor een kopstek of een stengelstek. Je kan ze zowel in water als in de grond met stekpoeder laten wortelen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin