tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Speeltuin

Een tuin om in te ravotten

Woensdagnamiddag is niet gemaakt om televisie te kijken, wel om je uit te leven en avonturen te beleven. En waar kan dat beter dan in de tuin! Tenminste, als hij kindvriendelijk is ingericht, met hoekjes om je te verschuilen, plekjes waar je kampen kan bouwen, in bomen kan klimmen en op ontdekkingstocht kan.

Tuin vol geheimen
Zorg voor verborgen hoekjes en kantjes waar kinderen zich kunnen verstoppen. Tussen  groenblijvende heesters kan je een spannend sluipparcours creren. Het tuinhuis wordt een sprookjeshuisje, met bloembakken in vrolijke kleuren, waar je elfjes theekransjes kunnen organiseren en van de tuinmuur maak je met bordverf een schoolbord. Ook een lage, maar stevige helling in de tuin om op te klimmen en af te rollen zorgt voor uren speelpret.

Klimboom
Een klimboom waarin je kan klauteren, een boomhut maken en een schommel hangen is essentieel. Ideaal daarvoor is een boom met een lage takaanzet en horizontale vertakkingen. Met name struik- en halfhoogstammen zijn geschikt. Je kan dit ook bekomen door het uitzagen van de kroon om meer lage takken te verkrijgen. Goede klimbomen zijn de haagbeuk, de grove den, de zomereik en de wilg.

Zandbak
Een zandbak waarin ze kunnen graven en bouwen is bij jonge kinderen erg populair. Een afdekking is geen overbodige luxe om het zand schoon te houden. Zorg er wel voor dat die vochtdoorlatend is omdat anders schimmelvorming kan ontstaan. Maak de zandlaag ook niet dieper dan 50 cm om ongelukken te voorkomen. Als de kinderen groter worden kan je de zanbak omtoveren tot een kruidentuintje of een mini-vijver.

Dieren
Dieren mogen niet ontbreken in een kindvriendelijke tuin. Konijnen en kippen nemen niet veel plaats in en de kinderen kunnen al jong leren voor hen te zorgen. Geef de dieren ook een passend onderkomen, met een buitenloop en een knus, warm hok.

Een eigen moestuin
Geef je kinderen een eigen plekje in de tuin, waar ze zelf bloemen en groenten kunnen zaaien en water geven. Al spelend leren ze makkelijke planten te kweken als tuinkers, zonnebloemen, pompoenen, sla, radijsjes, worteltjes en goudsbloemen.  Met tuingereedschap op kindermaat kunnen ze hun eigen tuintje onderhouden.

Planten
In een kindvriendelijke tuin staan uiteraard geen giftige planten. Voor je het weet hebben ze een blad, bloem of bes in hun mond gestopt. Bekende giftige planten zijn akelei, doornappel, goudenregen, lupine, monnikskap, nachtschade, peperboompje, taxus en vingerhoedskruid. Vermijd ook stekelige planten als yucca en agave.

Gazon
Voorzie een speelgazon met een mix van grasssoorten die tegen een stootje kunnen en bestand zijn tegen spelen, fietsen en ravotten. Zelfs als je er een paar dagen een tent of een opblaasbaar zwembadje op plaatst herstelt het zich snel.

Veiligheid
Kinderen zijn nieuwsgierig. Probeer dus gevaarlijke situaties te voorzien en te voorkomen:

  • Houd tuingereedschap, meststoffen en bestrijdingsmiddelen buiten hun bereik.
  • Vermijd zoveel mogelijk breekbare ornamenten in de tuin.
  • Jonge kinderen kennen geen grenzen. Een omheining is dan ook belangrijk.
  • Wees waakzaam als  je een vijver of een zwembad hebt. Voorzie ze van een stevige afdekking of een omheining.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin