tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Snoeien

Snoeikalender: maart / april

Maart en april zijn de snoeimaanden voor heel veel planten. Het is het moment om alle vaste planten die bovengronds zijn afgestorven tot de grond af te knippen. Let wel op jonge uitlopers die nu al gevormd kunnen zijn. Ook siergrassen en rozen zijn nu aan de beurt.

Heesters en hagen
Je mag nog steeds zomerbloeiende heesters als vlinderstruiken (Buddleia davidii), lavatera en hortensia’s snoeien. De bloemen verschijnen in de zomer immers op de eenjarige takken die na de snoeibeurt verschijnen. Door ze in het vroege voorjaar te snoeien zal de plant nieuwe scheuten aanmaken en rijker bloeien.

Na de bloei in april kan je ook voorjaarsbloeiers als forsythia (chinees klokje), amelanchier (krentenboompje) en chaenomeles (dwergkwee) snoeien. Wanneer ze zijn uitgebloeid kort je de twijgen die gebloeid hebben in tot twee of drie knoppen van de basis om vorming van nieuwe scheuten vanuit de voet van de plant te stimuleren. Zo zullen ze ook volgend voorjaar uitbundig bloeien.

Van zodra heesters als lavendel en heide (erica) de gewenste hoogte heeft bereikt, moeten de planten gesnoeid worden om te voorkomen dat ze een kaal hart krijgen. Als je te laat tot in het oude hout snoeit, zullen ze niet meer uitlopen. Knip ze dus ieder voorjaar om ze bossig en compact te houden. Ook helichrysum (strobloem) en santolina (heiligenbloem) snoei je op deze manier.

Vanaf april mag je maandelijks snelgroeiende hagen als liguster en taxus snoeien.

Rozen
Ook rozen zijn in maart toe aan een snoeibeurt. Wees niet bang ze flink in te korten. Knip struikrozen tot op drie tot vijf ogen af en verwijder alle dode en zieke takken. Geef ze daarna speciale rozenmest.
Ze zullen reageren door sterke scheuten en prachtige bloemen te produceren. Klimrozen kan je nu of in de herfst snoeien. Laat in ieder geval de doorgaande takken met rust en snoei alle zijtakken tot ongeveer vijf cm af.

Klimplanten
Snoei de laatste zomerbloeiende clematissen die later op het jaar op nieuw hout bloeien. Snoei terug tot het eerste dikke paar groeiknoppen. Voorjaarsbloeiende clematis snoei je pas in juni, na de bloei. 

Vaste planten
Knip nu alle oude plantendelen af, vooral van vaste grassen. Ook al zien sommige stengels en zaaddozen er nog mooi uit, je moet ruimte maken voor nieuwe scheuten. Ook bamboe mag je in april snoeien. Snoei oude scheuten tot op de grond.

Bloembollen
Haal uitgebloeide bloemen uit narcissen. Nijp de bloem af vlak achter het verdikte deel en laat de stengels staan. Zoniet steekt de plant zijn energie in zaadvorming, terwijl het belangrijk is reserves in de bol op te bouwen voor het volgende voorjaar.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin