tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Rotsplanten

Daphne of peperboompje voor de rotstuin

Het geslacht Daphne biedt vooral tal van laagblijvende heesters die erg geschikt zijn voor de rotstuin. Pluspunten zijn de vele bloemen, de heerlijke geur en de compacte groei.

Mythologische naam van Daphne

De dochter van de riviergod Peneus heette Daphne. Ze sloeg op de vlucht, toen de god Apollo met haar wilde trouwen tegen haar zin in. Net op het ogenblik dat Apollo haar wilde vastgrijpen, vroeg ze moeder aarde om hulp. Deze veranderde haar in een plant die de naam Daphne kreeg...

 

Heester voor in de rotstuin

Het peperboompje groeit van nature in heel Europa. Je treft hem vooral aan in bossen, tussen het struikgewas en op bergen van kalksteen tot op een hoogte van ongeveer 2500 meter.

 

Daphne of peperboompje is eigenlijk een kleine struik die zijn bladeren verliest in de winter. Omdat dit struikje niet hoger wordt dan een meter, is het een ideale struik voor de kleine rotstuin. Hij bloeit in het voorjaar in de maanden februari en maart. Dan verrast hij ons met bloemtrossen die zalig geurende bloemen dragen.

 

Als hij uitgebloeid is, komen aan het uiteinde van de takken kleine, grijsgroene bladeren te voorschijn waaruit de nieuwe scheuten groeien. Daarna ontwikkelen zich steenvruchten die lijken op helderrode bessen.

 

Let op want zowel deze bessen als de andere plantdelen van Daphne zijn heel giftig.

 

Kalk en zon

Daphne houdt van een ondergrond die rijk is aan kalk en klei. In een erg zure en zanderige bodem doet hij het niet goed: hij groeit slecht en krijgt gele bladeren. Naast volle grond kan je hem ook in grote potten planten.

 

Geef Daphne een zonnige plaats of zet hem in halfschaduw. Kies direct de juiste plek uit, want Daphne houdt helemaal niet van verplanten.

 

Vermeerderen van Daphne

Daphne kan je op drie wijzen vermeerderen:

 • Daphne zaaien - Verzamel zelf zaden, want in de handel is er erg weinig keuze.
 • Daphnestekken - Kies een net afgerijpte stek uit eind juni of begin juli.
 • Daphne enten - De entplaats moet in de grond zitten en dus diep geplant worden, dan zal de ent gaan wortelen.

Hoge soorten Daphne

Gebruik de hoge Daphnesoorten voor de basisvormgeving van je rotstuin. Door hun grootte bepalen ze immers het beeld van de rotstuin.

 • Daphne alpina - Gebruik dit soort in een rotstuin, maar niet in schalen. Hij heeft witte bloemen en levert op het einde van het bloeiseizoen heel wat zaad op dat je gemakkelijk het jaar erop kan gebruiken om uit te zaaien.
 • Daphne laureola - Soort verkrijgbaar met paarse of witte bloemen
 • Daphne mezereum - Geelgroene bloemen en grote bladeren zijn typisch voor deze variant.

Lage soorten Daphne

Kleine, lage soorten zijn ideaal om tussen stenen in spleten te zetten. Zorg voor een zonnige plaats.

 • Daphne arbuscula - Ideaal voor de rotstuin. De heerlijk geurende bloemen zijn verkrijgbaar in diverse kleuren en vormen. Ook de bladeren bieden verschillende mogelijkheden: van klein tot groot en van glanzend tot behaard blad.
 • Daphne blagayane - Deze kruipende variant heeft crèmekleurige bloemen en vormt ondergrondse uitlopers. Leg op de takken wat stenen zodat ze sneller wortelen.
 • Daphne cneorum - Ook wel steenroosje genoemd. De rozerode bloemen geuren heerlijk en komen in mei en juni te voorschijn.
 • Daphne collina - Een bolvormig struikje dat je in de winter best afdekt. Dan verrast hij je met roze bloemen.
 • Daphne oleoides - Een trage groeier met crèmekleurige bloemen. Ook deze best afdekken in de winter.
 • Daphne retusa - Deze soort is gemakkelijk te kweken. Plaats hem op een humusrijke grond. Dan krijg je gegarandeerd grote, glanzende bladeren en purperen bloemen.
 • Daphne sericea - Een gemakkelijke en sterke variant die kleine, volle struikjes vormt waar heel wat roze bloemen uit te voorschijn komen.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin