tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Oprit en terras

Het perfecte terras aanleggen

Een terras is de ideale plaats om even te verpozen in de tuin en toch nog het nodige comfort te hebben om rustig te drinken of te eten. Wij bekeken even welke stappen je naar het perfecte terras leiden...

Vooraf

Een terras is meestal het verlengde van je huis. Je kan een terras naast of achter het huis aanleggen, maar je kan er evengoed voor kiezen om het los van het huis te plaatsen.

 

Let erop dat de plaats waar het terras moet komen, redelijk windvrij is. Bekijk ook wanneer en hoelang je op een bepaalde plaats zon of schaduw hebt. Een terras aanleggen bij grotere bomen zorgt voor voldoende schaduw, maar hier zal je ook meer insecten vinden, wat minder aangenaam is tijdens het eten en drinken. Bovendien kunnen de wortels van de bomen de terrastegels doen opveren.

 

Zorg, indien je dat wenst, dat de gekozen plek je de nodige privacy biedt .

 

Grootte

Naast de plaats, is de grootte van het terras heel belangrijk. Het terras moet in verhouding zijn met je huis en tuin. Per persoon mag je al snel 2 tot 3 m² rekenen. Hou ook rekening met gasten!

 

Voorzie eveneens voldoende ruimte voor een tafel, stoelen, parasol en barbecue. Je kan het terras ook wat groter maken zodat er nadien voldoende plaats is om potten en planten te zetten.

 

Aan de slag

Als je de maat en de vorm van het terras hebt bepaald, kan je beginnen aan de graafwerken. Het is hierbij handig dat je de omtrek van deze grond met paaltjes en een koord afbakent.

 

Een terras mag geen oneffenheden bevatten, maar mag ook niet waterpas liggen want dan blijft het water na een regenbui op je terras staan. Het is dus noodzakelijk dat er een afschot komt waardoor het terras een beetje schuin ligt. Op die manier kan het regenwater weglopen naar een afvoerputje of naar de tuin.

 

De draagkracht van het terras is heel belangrijk. Diepere funderingen zorgen ervoor dat het terras niet aangetast wordt door de strenge winters. Ga voor het spitten na of er geen leidingen, kabels of pijpen in deze grond liggen! Spit afhankelijk van de gekozen bestratingsmaterialen voldoende diep en verwijder de grond met een schop.

 

Wortels van planten of onkruid trek je best meteen uit, zo kan de grond mooi effen gemaakt worden.

 

Materialen

Eens je de plek hebt opgemeten waar het terras zal komen, kan je de hoeveelheid benodigd bestratingmateriaal uitrekenen. Er bestaan tal van materialen voor de aanleg van het terras. Je kan kiezen voor grind, hout, stenen tegels, granietkeien, split, zand, bakstenen, keien, terracotta tegels …  

 

Voor de keuze van de bestrating dien je dan ook op een aantal aspecten te letten. Zo dient de bestrating in harmonie te zijn met het huis, de tuin en aangelegde (of aan te leggen) paden. Daarnaast is er de robuustheid en de draagkracht van het materiaal: klinkers zijn bijvoorbeeld sterker dan tegels.

 

Vergeet ook de praktische kant en het financiële plaatje niet! Je kan goedkopere materialen zoals grind en split dan ook combineren met duurdere en hardere materialen.

 

Let er bovendien op dat de gebruikte materialen bij regen niet te glad worden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin