tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Natuurlijke tuin

Cottagetuin, een romantisch tuinontwerp boordevol bloemen

In een landelijke omgeving komt de cottagetuin het best tot zijn recht. Typisch zijn de overweldigende en ietwat chaotische bloemenpracht en plekjes waar je groenten en kruiden te midden van je bloemen kweekt.

Zelfvoorzienende cottagetuin

Cottagetuinen zijn typische Engelse tuinen. Ze ontstonden op het Engelse platteland in de 16 de eeuw. De bevolking woonde er in cottages, kleine huisjes op het land, omringd door een tuin waar groenten, kruiden en fruitbomen geteeld werden als voedselvoorziening. Om het geheel wat te verfraaien plantte men bloemen en decoratieve planten tussen de voedzame gewassen. Naarmate de behoefte aan een zelfvoorziende tuin afnam, plantte men steeds meer bloemen in de cottagetuin.

 

Romantiek alom

Cottagetuinen doen erg romantisch aan. Je waant je er in een droomtuin, ver weg van de bewoonde wereld. Cottagetuinen ademen de sfeer van weleer uit zonder ouderwets te ogen. Dat komt deels door de bloemen en deels door de bonte, wat chaotische aanleg aangevuld met vintage-elementen.

 

Bloemen voor de cottagetuin

De bloemenmix in de cottagetuin lijkt nonchalant gekozen, maar is het niet. Je kan eerder spreken van een ongedwongen tuinontwerp waarbij toch een zeker plan aan de basis ligt. Het gevolg is een natuurlijke aanplanting die een kleurenmozaďek vormt.

 

Kies bloemen in felle kleuren én zachte pasteltinten. Selecteer planten vol bloemblaadjes zoals rozen en pioenen. Veel van deze soorten ruiken ook nog eens heerlijk.

 

 

Voorbeelden van bloemen voor de cottagetuin:

  • Stokrozen
  • Oude rozen
  • Margrieten
  • Goudsbloemen
  • Korenbloemen
  • Duizendschoon
  • Campanula’s
  • Papavers
  • Lupinen
  • Salvia’s...

Je mag de bloemen en planten dicht bij elkaar aanplanten zodat ze een bont geheel vormen. Zelfs ‘buiten de lijntjes’ aanplanten mag, want zo voorkom je dat je te strakke randen bekomt.

 

Groenten en kruiden voor de cottagetuin

In een echte cottagetuin vind je tal van groenten en kruiden. Geef deze gewassen dus zeker een plekje in je tuin. Je kan een hoekje voor ze afbakenen; plaats er zeker enkele bloemen tussen.

 

Vraag je je af welke groenten en kruiden bij je cottagetuin passen? Hier gelden geen regels. Kies die groenten en planten die je graag in de keuken gebruikt. Sommige zijn zelfs heel decoratief: lookachtigen bijvoorbeeld.

 

Oude omheiningen en poortjes

Cottagetuinen bevatten vaak structuren gemaakt van natuurlijke of verouderde materialen. Een houten hekwerk dat verkleurd is door het weer en ouderwetse poortjes voelen zich opperbest bij een verzameling van cottageplanten. Of wat dacht je van een ruwe muur van opeengestapelde stenen?

 

 

Accessoires met karakter

Andere mooie blikvangers vormen accessoires. Ga daarom op zoek naar antieke of vintagespullen voor je cottagetuin.  

Oud tuingereedschap zoals een geblutste gieter, oude karretjes, manden, strooimachines... staan goed in een cottage tuin, zelfs als de verf ervan afschilfert. Oude spullen kan je op een creatieve manier hergebruiken: een roestige troffel als poortopener of een oude kippenvoederbak als bloembak? Gebruik de accessoires wel met mate om te voorkomen dat je het effect van een rommelmarkt bekomt.

 

Slingerende paadjes

Paden zorgen voor visuele rust tussen de drukke beplantingen. Bovendien maken ze de tuin meer uitnodigend en gemakkelijker om te onderhouden.

 

Ontwerp zachte, kronkelende paadjes in plaats van paadjes die een strakke rechte lijn volgen. Veel materialen werken voor het aanleg van een pad: houtsnippers, stenen, oude bakstenen, stapstenen...

 

Houten tuinmeubels

Last but not least: wil je je cottagetuin op en top natuurlijk houden, dan horen daar houten tuinmeubels bij. Witte plastic tuinstoelen zijn allesbehalve aan te raden, wil je het effect van je cottagetuin doortrekken naar je terras.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin