tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Naaldbomen & Coniferen

Haal een echte kerstboom in huis

De dennenboom is niet meer weg te denken tijdens de eindejaarsperiode. De lekkere dennengeur en de mooie versieringen brengen de typische sfeer in je woonkamer. De eerste logische stap is de aankoop van je boom. Waarop let je dan best?

Milieuvriendelijke kerstboom?

Welke kerstboom is nu het meest milieuvriendelijk, rekening houdend met de productie van de kerstboom, het transport ervan vanuit de fabriek en de afvalverwerking. Studies vergeleken de impact op het milieu van een plastic kerstboom van twintig kilo die vanuit AziŽ naar het Westen getransporteerd wordt met een tien jaar oude en tien kilo wegende naaldboom geÔmporteerd uit ScandinaviŽ.

Uit de resultaten bleek dat voor de levende naaldboom slechts een vijfde van de energie van de nepboom verbruikt was, zelfs wanneer men aannam dat deze laatste tien jaar gebruikt zou worden. Een verse naaldboom met wortelkluit is veruit de beste beslissing: je kan hem dan na de kerstperiode terug in de tuin planten en de volgende jaren hergebruiken.

Bovendien maakt men kunstbomen van PVC. Greenpeace ijvert er al jaren voor om PVC geleidelijk uit productie te nemen. Bij het verbranden van PVC-afval vormen dioxines namelijk een bijproduct.  

Soorten kerstbomen

 • Zonder wortelkluit - Een kerstboom die afgezaagd is en dus geen wortels heeft, kan geen water opnemen en is bijgevolg geen lang leven beschoren.
 • Met wortelkluit in zakken - Op zich zijn bomen met wortelkluit beter dan zonder, want ze kunnen verder water opnemen. Heel wat kerstbomen die men te koop aanbiedt in een zak, hebben echter al uitgedroogde wortels. Ze kunnen dan ook amper water opnemen en zullen dus snel bruin kleuren.
 • Met wortelkluit in containers - De kerstboom wordt met wortelkluit in een plastic pot geplaatst met potgrond. Dit levert een gelijkmatige groei op waardoor je een mooie, sterke en standvastige naaldboom bekomt die weinig lijdt bij transport. Dit is de duurste manier, maar je kerstboom krijgt dan ook een goede verzorging.

Soorten sparren als kerstboom

De naaldboom die je in de handel koopt als kerstboom, is minimum 8 jaar oud.  

Welke soorten sparren worden aangeboden als kerstboom?

 • Gewone spar (Picea Abies Karst) - Deze klassieker met kegelvorm en heldergroene naalden is de goedkoopste Europese kerstboom.
 • Servische spar (Picea Omorica) - Deze Zuid-Oost-Europese spar heeft een typische grijsgroene kleur en is niet veel duurder dan de gewone spar.
 • Nordmannspar (Abies Nordmanniana) - Deze Kaukasische spar heeft donkergroene, lange naalden met een zilveren glans. Deze trage groeier oogt erg vol omdat hij veel meer en langere naalden draagt dan de naaldbomen hierboven. Exemplaren die te koop aangeboden worden, zijn 10 ŗ 15 jaar oud en een stuk duurder dan de klassieke exemplaren. Ze verliezen dan wel heel wat minder naalden en blijven langer mooi.
 • Dwergspar (Picea albertiana Conica of Picea glauca Conica) - Heb je niet veel plaats in huis en wil je toch een echte naaldboom? Dan is deze kleine kegelvormige spar iets voor jou. Hij zal zonder problemen aanslaan in de tuin omdat het verplanten veel gemakkelijker verloopt.


Aankooptips voor een echte kerstboom
Hierop moet je letten bij aankoop van een naaldboom:

 • Versheid - Controleer of de kerstboom vers is. Schud even aan de boom of wrijf met je vingers langs een tak. Vallen er veel levende en dus groene naalden af? Dan is de kerstboom niet voldoende vers, waardoor hij al snel meer naalden zal verliezen. Bruine, dode naalden mogen gerust afvallen, zolang het er maar niet te veel zijn. Kies daarom bij voorkeur een naaldboom met een heldergroene glans.
 • Gezonde wortels - Wil je je kerstboom volgend jaar hergebruiken, dan moet je een exemplaar kopen met wortelkluit. Ga voor een kerstboom in pot, die is misschien wel duurder, maar je kan dan wel goed controleren hoe het gesteld is met de wortels in de kluit. Wortels die niet beschadigd zijn, staan garant voor een goede overlevingskans in de tuin. Bovendien zorgt een stevige potkluit met sterke (haar)wortels ervoor dat je kerstboom goed water kan opnemen en bijgevolg niet snel verkleurt. Waarom je kerstboom in een pot moet gekweekt zijn? Naaldbomen die men in volle grond verbouwt, steekt men af, waardoor een groot deel van de wortels achterblijft.
 • Juiste pot - Niet alle potten zijn geschikt voor naaldbomen. Let erop dat de pot voldoende groot is voor de wortelkluit en enkele drainagegaten in de bodem telt.  
 • Top - Kies een kerstboom die niet getopt is: de top mag niet afgeknipt zijn, want dan schiet of groeit hij niet meer. Sparren kunnen jaarlijks meer dan 40 cm groeien.

Tips voor een veilige kerstboom in huis
Een kerstboom, nep of echt, houdt bepaalde risicoís in:

 • Plaats de kerstboom op voldoende afstand van gordijnen of andere gemakkelijk brandbare materialen.
 • Plaats een blusmiddel in de buurt van je boom.
 • Koop bij voorkeur een kerstboom die behandeld werd met een brandwerend product.
 • Let erop dat de kerstboom stevig staat, zodat je het risico op omvallen kan uitsluiten.
 • Kaarsen in of in de buurt van de kerstboom zijn ontzettend gevaarlijk. Gebruik enkel kunstverlichting waarbij je de bedrading controleert op beschadigingen.
 • Gebruik een degelijk verlengsnoer en zorg ervoor dat niemand erover kan struikelen.
 • Laat de lampjes enkel branden als je erbij bent en trek de stekker ís avonds uit het stopcontact.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin