tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Kruidentuin

Diverse soorten basilicum aanplanten

Kan je je de mediterrane keuken en in het bijzonder de Italiaanse voorstellen zonder basilicum? Al in de middeleeuwen bracht men dit gewas van Zuid-AziŽ naar Europa waar het de treffende naam koningskruid kreeg, afgeleid uit het Grieks. Basilicum hoort beslist thuis in het rijtje van favoriete smaakmakers in de keuken, maar wist je dat het ook in huis en tuin van pas komt?

Kenmerken

Basilicum is een niet-winterhard, eenjarig kruid dat gemakkelijk 45 cm hoog en 30 cm breed wordt. De basilicumbladeren zijn heldergroen, ovaal en puntig en verspreiden bij kneuzing een aromatische geur. In de zomer ontwikkelt het kruid witte bloempjes met een zoete basilicumsmaak.

 

Gebruik

Je kan de basilicumblaadjes vers, gedroogd of in olijfolie gebruiken. Snipper de basilicumblaadjes fijn en voeg ze op het laatste ogenblik toe aan sauzen en soepen. Bij het koken verliest het immers snel zijn smaak. Dit koningskruid kan je ook verwerken in salades of pastagerechten. Vooral bij groenten zoals tomaat, komkommer, courgette zorgt basilicum voor een verfijnde en pittige smaak.

 

Naast culinaire toepassingen kent het ook geneeskrachtige eigenschappen. Zo bevordert basilicum de spijsvertering en verlicht het hoofdpijn.

 

Een basilicumplantje in huis verdrijft vliegen, zeker als je een blaadje kneust om een scherpere geur af te geven. Als je je huid inwrijft met het sap van de blaadjes, houd je ook de muggen uit je buurt.

 

Basilicum Zaaien

Bij het begin van de lente kan je basilicum binnen of buiten onder glas zaaien. Geef de eerste 5 ŗ 10 dagen van het kiemen slechts een beetje water. Daarna mag je de zaailingen wat meer water geven, maar wees spaarzaam om verrrotting tegen te gaan. Plaats de zaailingen op een warme, lichte plaats in huis. Vanaf juni kan je de planten buiten plaatsen op een beschutte plaats, of buiten in volle grond of in potten zaaien.

 

Standplaats van Basilicum

Basilicum heeft een goed doorlatende, vochtige en voedselrijke bodem nodig. Plaats het kruid op een warme, halfschaduwrijke tot zonnige plek, waar er voldoende bescherming is tegen de middagzon.

 

Omringende planten hebben er ook baat bij want het koningskruid verdrijft witte vliegen, bladluizen en fruitvliegjes.

 

Tijdens koude, regenachtige zomers houd je de plant beter in potten binnenshuis.

 

Verzorging van Basilicum

Voor een betere bladgroei en vertakking knijp je best de bloemtoppen en de middenknop uit.       

 

Zorg er ook voor dat de blaadjes niet te groot worden want dan krijgen ze een bittere smaak.

 

Soorten Basilicum

Basilicum kent meerdere varianten. Zo bestaat er naast het klassieke ocimum basilicum onder meer:

  • Anijsbasilicum - Variant met een zoete anijsgeur.
  • Citroenbasilicum - Variant met citrusgeur die insecten op een afstand houdt.
  • Kaneelbasilicum - Mexicaanse variant met een vleugje kaneel en met paarse stengels en bloemen. Geschikt voor roerbakgerechten, desserten, fruitsalade, thee, appelmoes...
  • Griekse basilicum - Griekse variant met kleine, puntige bladeren. Geschikt voor salades, maar ook voor het verjagen van vliegen.
  • Thaise basilicum - Thaise variant geschikt voor soep en visgerechten of kruidenthee. Deze variant vereist een warm klimaat. Je gebruikt er ook best niet te veel van.
  • Basilicum Dark Opal - Paarse variant met donkerpaarse bladeren met een zeer kruidige, warme smaak. Deze variant zorgt voor een mooi kleurcontrast bij rijst en pasta.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin