tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Kruidentuin

Hoe verzorg je lavendel?

Lavendel lijkt veeleer een houtachtige struik dan een kruid. De Romeinen verzorgden er wonden mee en hielden met het gewas vlooien en luizen op afstand. Al vanaf de 17de eeuw wordt lavendel verbouwd voor de parfumindustrie. Vandaag de dag fleurt lavendel niet alleen je tuin op, je kan er ook in huis en in de keuken alle kanten mee uit.

Kenmerken

Lavandula angustifolia is de lavendelvariant die het meest in onze streken groeit. Het is een winterharde, groenblijvende vaste plant van ongeveer 55 cm hoog en 45 cm breed. Ze draagt aren met heldere, paarsblauwe bloemen en korte, smalle en aromatische grijze bladeren.

 

Gebruik

Je kan zowel de bloemen als de bladeren van lavendel gebruiken. De bloemen moet je plukken wanneer ze net open zijn, de bladeren daarentegen voor de bloei. Beide kan je gebruiken in salades, dressings, desserts met ijs of fruit, in azijn en gelei. De bladeren zijn ten slotte ook lekker bij lamsvlees en de bloemen gebruikt men in suiker voor gebak. Steeds geldt daarbij dat men bloem en blad spaarzaam gebruikt.

 

De bloemen kan je ook drogen op een vlakke ondergrond of ondersteboven hangend in bundeltjes. In zakjes leg je ze tussen beddengoed en kleren om motten af te schrikken.

 

De etherische olie van lavendel verzacht insectensteken, brand- en snijwonden en verjaagt vliegen en muggen. Enkele druppels olie op je hoofdkussen en thee van lavendelbloemen zorgen voor een goede nachtrust.

 

Lavendel zaaien

In het voorjaar zaai je lavendel best onder glas bij 18C. Na 18 28 dagen kiemt het zaad.

 

Voor een gelijkmatige haag met dezelfde planten kweek je de planten best uit stekken in het voorjaar. Plaats ze een dertigtal centimeter van elkaar.

 

In tuincentra tref je vaak lavendel van goede kwaliteit aan die je meteen kan planten.

 

De standplaats van lavendel

Deze plant is winterhard tot -15C. Ze heeft een vochtige, goed doorlatende grond nodig, warmte en halfschaduw of zon. Ze heeft een hekel aan zware, natte grond en vochtige lucht.  

 

Verzorging van lavendel

Lavendel snoei je best twee keer per jaar:

  • Opschiksnoei - Van augustus tot oktober mag je uitgebloeide aren of uitspringende takken wegknippen. Snoei niet te veel want anders is de plant niet meer tegen vorst bestand.
  • Lentesnoei - Na de strengste vorst, vanaf half maart tot begin april, mag je nog eens snoeien. Let erop dat je voldoende jonge twijgjes overhoudt.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin