tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Hagen

Laurierkers ( Prunus Laurocerasus ) als haag

Hij komt wat gewoontjes over, maar de laurierkers wordt regelmatig als haag gebruikt. De laurierkers of paplaurier is weerbestendig, het hele jaar door groen en een snelle groeier in vrijwel elke grondsoort.

Geschiedenis en korte schets
De laurierkers wordt sinds zestiende eeuw gecultiveerd aan de Kaspische Zee en is sindsdien veel gekruist met andere soorten. Naast de bij ons zo typische haagsoort heb je ook bodembedekkers of boomvariëteiten die een hoogte van meer dan 14 meter halen.

Veel eisen stelt de laurierkers niet aan zijn standplaats, hij groeit in zo goed als elke grond, al is een humusachtige ondergrond een pluspunt. Je kan hem zowel in de schaduw, de halfschaduw als in de zon planten.

Soms kan je reeds kort na de jaarwissel witte bloemen zien. Deze openen zich pas in mei en vormen dan prachtige trossen. In de late zomer of vroege herfst draagt de laurierkers zwarte bessen. Die bessen zijn giftig.

Laurierkers is giftig! Wat moet je doen?
At je niet meer dan tien bessen, dan volstaat het om voldoende water te drinken. Heb je meer bessen of zelfs bladeren, stengels of wortels van de laurierkers opgegeten, dan neem je best contact met je huisarts of het antigifcentrum.

Opgelet: de bladeren en bessen zijn ook giftig voor varkens, schapen, geiten, paarden en honden.

Een Laurierkers als haag
Wil je laurierkers als haag, ga je als volgt te werk. Je graaft een sleuf van ongeveer 60 tot 80 cm diep en in de uitgegraven grond strooi je compost en mest. Je plant de haag best op de dag van aankoop. Leg de struiken wel ongeveer één uur in het water alvorens ze te planten. Vul de sleuf terug aan met de verwerkte grond tot aan het grondniveau. Gooi de overgebleven aarde nog niet weg want de grond rond de haag zal nog wat inzakken. Na het planten geef je de haag zoveel water tot er een moerasachtige grond ontstaat.

Neem ongeveer 1 struik per 80 cm om een mooie, volle haag te bekomen.

Het eerste jaar doe je er goed aan om de haag extra water te geven. De volgende jaren is dit enkel nodig bij extreem droge periodes.

Wanneer een Laurierkers planten?
De beste tijd om deze groenblijvende haagplant met kale wortel te planten, is in september en  oktober of in maart en april. In containers opgekweekte jonge haagplanten kan je het hele jaar aanplanten behalve bij vorst of tijdens heel droge periodes.

Hoe de Laurierkers snoeien?
Er zijn twee snoeiperiodes voor de laurierkers. De eerste is in het begin van de lente, in de maand mei. Tijdens deze snoei kan je de haag goed inkorten indien die te groot geworden is. Geef de plant na deze verjongingskeur extra compost en de eerste weken ook extra water.

Je kan er zelfs voor kiezen om de laurierkers tot net boven de grond te te snoeien als deze te houterig of te groot geworden is. Hij zal al vlug terug beginnen uitlopen. Met net boven de grond, bedoelen we een vijftal centimeter boven de plaats waar de hoofdtakken zich vertakken. Aan het begin van de hoofdtakken bevinden zich namelijk slapende knoppen die zullen uitlopen.

De tweede snoeiperiode situeert zich in het najaar. Tijdens deze periode snoei je om de haag vorm te geven. Snoei de takken net boven een blad. In de oksel van dit blad zullen jonge takken groeien op nieuwe knoppen. Als je de takken te hoog inknipt, zal er een dode stomp boven het blad komen.

Vorstschade: bruine bladeren 
Heeft je laurierkers bruine of oranjebruine bladeren, dan heeft hij vorstschade opgelopen. Wacht tot de bloei in mei en knip dan de takken net boven de nieuwe knoppen af met een takken- of snoeischaar. Heeft de tak slechts enkele bruine bladeren, dan is het beter deze af te trekken in plaats van de volledige tak in te snoeien.

Soorten Laurierkers
Er bestaan veel variëteiten Laurierkers maar hieronder sommen we de meest voorkomende op:

 • Prunus Laurocerasus 'Caucasia': lang en smal en wordt tot 3 m hoog. Redelijk winterhard en heeft langwerpige, glanzende bladeren.
 • Prunus Laurocerasus 'Mischeana': 1,5 m hoog, maar breder. Hij wordt gebruikt in hagen, en heeft bijna ronde bladeren.
 • Prunus Laurocerasus 'Otto Luyken': 1 à 2 m hoog en heeft een brede groeiwijze. De bladeren zijn donkergroen.
 • Prunus Laurocerasus 'Schipkaensis': is eveneens goed winterhard, wordt 2 m hoog en heeft een brede groeiwijze. Hij heeft brede, ongetande donkergroene bladeren en is geschikt voor windkeringen.
 • Prunus Laurocerasus 'Van Nes': breed en 1,8 m hoog. De kleine donkergroene bladeren contrasteren goed met de witte bloemen.
 • Prunus Laurocerasus 'Herbergii': wordt 2 m hoog, en heeft de vorm van een piramide: naar boven toe wordt hij snel smaller.

Ongewenste teeltopvolging bij de Laurierkers
Onderstaande planten plaats je best niet op de zelfde locatie waar je net een Laurierkers hebt gerooid.

 • Azalea
 • Clematis
 • Hydrangea
 • Magnolia
 • Rhododendron

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin