tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Gazon materiaal

Elektrische grasmaaiers

Als je een elektrische maaimachine wil kopen, dan moet je rekening houden met heel wat aandachtspunten, zowel op het vlak van kenmerken als types.

Maaibreedte van elektrische grasmaaiers

De maaibreedte bepaalt voor een groot deel de prijs van een elektrische grasmaaier: hoe groter de maaibreedte, hoe duurder de maaimachine... Houd bij je keuze echter niet enkel rekening met je budget, maar ook met de grootte van je gazon, want dat resulteert in tijdwinst.

 

Voor een gazon van 250 vierkante meter volstaat een maaibreedte van 30 centimeter. Bij een groter gazon kies je best een breder exemplaar: reken 35 centimeter voor een oppervlakte tot 400 vierkante en 40 50 centimeter voor een gazon dat groter is dan 400 vierkante meter.

 

Elektrische grasmaaier met of zonder opvangbak of opvangzak

Tijdwinst bij het grasmaaien creer je niet alleen met een grotere maaibreedte, maar ook met een opvangbak of zak. Je kan het maaisel natuurlijk altijd op het gazon achterlaten, maar meestal geeft men toch de voorkeur aan een fris gemaaid gazon zonder maaisel. Dan kan je ofwel de grasresten bij elkaar harken ofwel opteren voor een opvangbak of zak.

 

Een opvangbak is vervaardigd uit kunststof, een opvangzak bestaat uit een frame met nylon. Deze laatste is lichter en kan je gemakkelijker opbergen dan een kunststof bak. De eerste is dan weer onderhoudsvriendelijker en makkelijker te reinigen.

 

Als je kiest voor een opvang(b)(z)ak, is de volgende vraag die je je moet stellen: wil je een exemplaar met of zonder controlesysteem. Dit controlesysteem checkt de inhoud van de opvang(b)(z)ak en geeft aan wanneer deze vol is.

 

Verstelbare elektrische grasmaaier

Omdat zowel gazons als gebruikers niet altijd en overal dezelfde kenmerken vertonen, kies je best voor een grasmaaier die je aan je persoonlijke wensen kan aanpassen.

 

Voor je eigen comfort en gebruiksgemak is het handig als je opteert voor een verstelbare duwboom die je kan aanpassen aan je lichaamslengte; je kan de hoogte van de duwboom wijzigen door deze omhoog of omlaag te bewegen.

 

Daarnaast is een verstelbare stand tussen wielen, chassis en mes erg handig. De manier waarop je de maaihoogte kan instellen varieert: met een centrale hendel, per as, per wiel, met extra ringen... Controleer hoe snel en hoe gemakkelijk je de maaihoogte kan wijzigen als je op het punt staat een elektrische grasmaaier te kopen.

 

Soorten elektrische grasmaaiers

De ene elektrische grasmaaier is de andere niet: er zijn verschillende types in de handel verkrijgbaar. We overlopen in wat volgt de belangrijkste elektrische grasmaaiers en bespreken hun voor- en nadelen.

 

Elektrische grasmaaier aangesloten op het elektriciteitsnet

Deze grasmaaier sluit je rechtstreeks aan op het elektriciteitsnet: een elektrisch snoer met stekker steek je in een stopcontact. Dit impliceert dat je het snoer met je meesleept terwijl je je gazon maait.

 

Voordelen:

 • Dit type elektrische grasmaaier is heel wat lichter dan een model op benzine.
 • Hij is minder onhandelbaar en makkelijker te hanteren dan een benzinemodel.
 • Daarnaast hoef je geen benzine te kopen en te stockeren.
 • Een grasmaaier rechtstreeks aangesloten op het elektriciteitsnet is betrouwbaarder dan een maaimachine met benzine of batterij.
 • In kracht moet deze grasmaaier niet onderdoen voor een exemplaar dat op benzine werkt.
 • Bovendien is deze elektrische maaimachine milieuvriendelijker dan benzinemodellen.

Nadelen:

 • Het elektrische snoer dat voortgesleept wordt, kan onveilig zijn.
 • Je moet een safety switch installeren.
 • Een verlengdraad kan nodig zijn om de hele tuin te maaien
 • Deze grasmaaier biedt soms minder instellingen waardoor het bijvoorbeeld lastig kan zijn om de hoogte aan te passen.  

Elektrische grasmaaier werkend op een batterij

Dit type grasmaaier gebruikt eveneens elektriciteit, maar wordt opgeladen voor het gebruik.

 

Voordelen:

 • Je kan volledig vrij bewegen met deze grasmaaier op batterij.
 • Je zit niet met het veiligheidsprobleem dat elektrische snoeren met zich meebrengen.

Nadelen:

 • Je moet eraan denken om de grasmaaier op te laden voor je hem kan gebruiken: reken een halve een hele dag daarvoor.

Elektrische hover of luchtkussenmaaier

Deze elektrische grasmaaier geneeert een luchtstroom en creert zo een kussen als de motor draait, waarmee je dan over de grond kan bewegen. genereren luchtstroom. Als de luchtkussenmaaier niet in werking is, moet je hem dragen.

 

Voordelen:

 • Een elektrische luchtkussenmaaier is erg licht.
 • Het is eveneens een goedkope oplossing in vergelijking met de bovenstaande types.

Nadelen:

 • Zon hovermaaimachine maait moeilijker hoog opgeschoten gras.
 • Bovendien kan de hoogte niet goed aangepast worden.

Onderhoud van elektrische maaimachines

In vergelijking met een handgrasmaaier is een elektrische grasmaaier een veel duurdere aankoop. Hoe langer je deze maaimachine kan gebruiken, hoe voordeliger hij wordt... Bovendien hebben alle materialen wel een nadeel als het op duurzaamheid aankomt: een aluminium chassis is corrosiegevoelig, een stalen is roestgevoelig en een kunststof chassis is breek- en schokgevoelig... Daarom ronden we dit artikel af met enkele onderhoudstips zodat je langer van je elektrische grasmaaier kan genieten:

 • Voor je start met maaien controleer je best je gazon op objecten die de grasmaaier kunnen beschadigen. Verwijder keitjes, takjes... met de hand.
 • Reinig de grasmaaier na elk gebruik: verwijder grasresten van het chassis en van het mes.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin