tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Dieren in de tuin

Op naar een egelvriendelijke tuin

In de meeste Europese landen zijn egels een beschermde diersoort. Jaarlijks sterven in ons land duizenden egels in het verkeer, maar ook onze tuintjes zijn niet per se veilig voor deze diertjes. Daar komt dan nog bij dat heel veel mensen de voedingsgewoonten een egel niet kennen. Hoog tijd om daar iets aan te doen!

Valkuilen in de tuin
Niet alle tuinen zijn even egelvriendelijk. Bepaalde obstakels en valkuilen kunnen dramatische gevolgen hebben voor egels die in je tuin belanden.

1. Gaas
Let op met rechthoekig gaas. Hierin kunnen egels klem geraken. Maak daarom een paar egelpoortjes. Dat zijn openingen van zo’n twaalf op twaalf centimeter. Deze egelpoortjes plaats je tussen de tuinen in, niet op het uiteinde van de tuin. Zo voorkom je dat egels op straat belanden waar hun overlevingskansen erg klein zijn.

Afscheidingen tussen tuinen die geen kwaad kunnen voor egels, zijn:

 • Muurtjes of schuttingen die met klimplanten begroeid zijn.
 • Kippengaas of harmonicagaas met ruitvormige openingen.

2. Waterpartijen
Hoewel ze goede zwemmers zijn, komen vele egels om het leven door een val in een vijver of waterpartij. Vaak zijn gladde, steile oevers daar de oorzaak van, ze geraken er dan niet meer uit. Denk daarbij aan een ingegraven emmer die dienst doet als waterpartij of een vijver aangelegd met vijverfolie of een voorgevormd model. Voorzie dus een of meerdere uitkruipmogelijkheden met een lichte helling.

Ook putten en kuilen in de tuin dek je best af zodat er geen egels in kunnen vallen.

3. Bestrijdingsmiddelen
Egels zijn heel vaak het slachtoffer van bestrijdingsmiddelen. Daarom gebruik je best alleen maar natuurlijke of milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Gebruik geen insecticiden, pesticiden, slakkengif en muizengif. Egels eten daar ook van of krijgen het goedje via hun maaltijd binnen en kunnen er van sterven.

4. Schuilplaatsen
Maak zelf enkele schuilplaatsen voor egels of zorg ervoor dat je hun natuurlijke schuilplaatsen niet beschadigt. Egels tref je het meest aan onder een hoop bladeren of takken. Je kan ook zelf op een droge, beschutte en schaduwrijke plaats een schuilplaats maken. Laat gewoon een grote, luchtige hoop organisch tuinafval liggen. Takken en bladeren zijn ideaal. Daaronder zal een egel graag een nest bouwen. Als je een hoop takken of bladeren wil opruimen of verbranden in de tuin, controleer je best eerst eens of er geen egel onder schuilt.

Zieke egels in de tuin
Eigenlijk laat je een egel die in je tuin rondkruipt, best met rust. Daarbij geldt slechts één uitzondering: zieke egels. Of een egel al dan niet gezond is, merk je zo:

 • De egel rolt zich niet op wanneer je hem aanraakt.
 • De egel loopt moeilijk.
 • De egel valt steeds om.

Contacteer een dierenarts of de dierenbescherming, als je een zieke egel aantreft met één van deze symptomen. In afloop van het bezoek aan een dierenarts kan je een tijdelijk huisje maken voor de egel.

 • Zoek een kleine doos die dienst doet als slaapplaats, en een grote doos die dienst doet als leefruimte.
 • Maak enkele verluchtingsgaten in het kleine doosje en voorzie een opening zodat de egel zijn slaapkamer kan betreden.
 • Zet de kleine doos in de grote doos.
 • Op de vloer van de leefruimte leg je eerst een laag plastic, gevolgd door enkele lagen krantenpapier.
 • In het slaapgedeelte leg je enkele verfrommelde kranten.
 • Dek de grote doos af met een rooster om te vermijden dat de egel eruit klimt.
 • Plaats de doos niet op een koude vloer.
 • Gebruik geen stro, hooi, kattenbakkorrels of zaagsel in het huisje van de egel.

Als je niet meteen naar de dierenarts of –bescherming kan, moet je controleren of de egel aan onderkoeling lijdt. Dat merk je aan de buik die koud aanvoelt. Een onderkoelde egel hoef je geen aparte slaapruimte geven, wel zorg je best voor een grote, warme leefruimte.

 • Neem de grote doos waarin je al een laag plastic en enkele lagen krantenpapier hebt gelegd.
 • Vul een warmwaterkruik met water dat warm, maar niet te warm is. Heet water is uit den boze.
 • Leg deze warmwaterkruik op de laag kranten.
 • Hierover leg je een dikke laag stof.
 • Daarover komen dan ook nog wat verfrommelde kranten.
 • Eventueel mag je deze doos onder een bureaulamp plaatsen.
 • Zet de doos niet op een koude vloer of in een koude ruimte zoals de garage of de kelder.

Een onderkoelde egel moet op deze manier gedurende 24 uren verwarmd worden.

Laat een genezen egel niet zomaar ergens in de vrije natuur terug achter. Als je hem exact op die plaats terugzet waar je hem gevonden hebt, zijn zijn kansen op overleven veel groter. Daar kent de egel immers de weg, waardoor hij gemakkelijk voedsel en een slaapplaats kan vinden.

Verstoorde winterslaap

Als je een egel in de winter in je tuin ziet, is hij heel waarschijnlijk gestoord in zijn winterslaap. Geef in die periode geen eten aan egels. Ze moeten hun winterslaap houden met lege darmen. Je kan wel een slaapplaats in je tuin maken.

 • Zoek eerst een geschikt plaatsje uit waar de egel in alle rust kan overwinteren.
 • Maak een nestje van krantenpapier en stukken stof.
 • Leg hierop een stapel takken.
 • Dek de takken af met bladeren.

Geschikt voedsel
Veel mensen denken dat egels verzot zijn op melk. Ze zetten dan ook snel een schoteltje met melk neer, als ze een egel ontdekken in de tuin. Egels likken deze melk met plezier op, maar melk drinken is niet zonder gevaar. Ze krijgen er gemakkelijk diarree van en kunnen op die manier uitdrogen. Normaal gezien hebben egels weinig water nodig om te overleven, alleen wanneer ze net uit hun winterslaap komen, is hun vochtbehoefte groter.

Voer egels geen slakken of wormen uit de tuin. Deze kunnen vergiftigd zijn door het gebruik van niet natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Zelfs als je zelf milieuvriendelijke alternatieven gebruikt, moet je nog altijd opletten want wie zegt dat je buren natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruiken?

Wat mag je egels dan wel geven? Egels eten vooral insecten. Meelwormen vinden ze een lekkere én gezonde maaltijd. Ze kunnen gerust zo’n vijftien à twintig meelwormen per dag op. Koop deze wormen in winkels waar men visgerief of vijvertoebehoren verkoopt. Ze kosten niet veel en je kan ze eventueel ook aan de kikkers in je vijver voeren. Een alternatief is kattenvoer uit blik. Vis is bijvoorbeeld een hele goede keuze.

De egelpopulatie zal je dankbaar zijn, als je met deze adviezen reking houdt!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin