recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Wild & Gevogelte

Kippen! Van biologische kippen tot batterijkippen

Er zijn veel soorten kippen op de markt. Wat is nu het verschil tussen scharrelkippen, biologische kippen, batterijkippen en vleeskippen? Wij zochten het even op.

De vroeger vrij rondlopende kippen op de boerderij zijn nu grotendeels vervangen door de bio-industrie. Hier worden heel veel kippen op een beperkte ruimte gehouden wat verschillende nadelen met zich meebrengt zoals het welzijn van het dier, ziektes zoals de salmonella bacterie,... De laatste jaren is er een sterke evolutie geweest in de kippenindustrie en zijn verschillende soorten kippen opgekomen. Even de vier soorten op een rij:

Biologische kippen
Een biologische kip loopt vrij rond en heeft ongeveer vier vierkante meter ter beschikking. Daarnaast is er een stalruimte. De snavels worden niet geknipt of gebrand en het voer van deze kippen is voor tachtig procent biologisch. Er wordt geen genetisch gemanipuleerd voedsel gegeven. De kippen hebben legnesten, zitstokken en een stofbad.

Scharrelkippen
Negen kippen delen samen een vierkante meter. Ze kunnen niet naar buiten. De snavels mogen geknipt of gebrand worden. De dieren krijgen meelvoer en ze hebben de beschikking over legnesten, zitstokken en een stofbad.

Batterijkippen
In een legbatterij zitten achttien kippen per verkante meter. De dieren kunnen niet naar buiten, de snavels worden geknipt of gebrand en er zijn geen legnesten, zitstokken of stofbaden.

Vleeskippen
Vleeskippen zijn kuikens van ongeveer zes weken oud. In deze zes weken groeien ze tot een gewicht van zo'n 2,5 kilo. De kuikens worden gehouden in grote schuren waar 16 tot 24 dieren per vierkante meter zitten. De kuikens kunnen niet naar buiten en de schuren hebben geen ramen. Omdat slapende dieren niet groeien, worden de kuikens 23 uur per dag wakker gehouden.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding