recepten, koken & voeding
recepten
cocktails & party
koken & keuken
voeding
InfoTalia  >  eten  >  Voeding bewaren

Hoe lang kan je soep bewaren in de koelkast of diepvries?

Soep maak je meestal niet voor één persoon, de kans is dus groot dat je de soep wenst te bewaren voor enkele dagen of zelfs langer door ze in te vriezen. Enkele richtlijnen voor een zo lang mogelijke bewaartijd.

Niet elke soep bewaart even lang...
Eerst en vooral dienen we te zeggen dat je niet elke soep even lang kunt bewaren. Erwtensoep bevat bijvoorbeeld veel eiwitten en bederft veel sneller dan aardappel-preisoep.

Hoe bewaar je zo lang mogelijk soep?
Wanneer je enkele vuistregels ter hand neemt zal je soep langer kunnen bewaren in zowel de ijskast of in het vriesvak:

  • Net voor je het vuur afzet, plaats je een deksel op de kookpot met soep
  • Gebruik koud water om de soep zo vlug mogelijk af te koelen ( au bain marie )
  • Door het gebruik van ijsblokjes kan je de koeling nog versnellen
  • Is het water opgewarmd door de soep, ververs dan het water of voeg je er extra ijs aan toe
  • Verwijder de (pol)lepel voordat de soep onder zijn kookpunt komt
  • Gebruik bij het overscheppen van de soep in containers een nieuwe pollepel

TIP: Plaats warme soep niet in de koelkast. De soep zorgt er immers voor dat je koelkast opwarmt en de andere voedingswaren sneller bederven. Bovendien verhoogt het eveneens het energieverbruik van je ijskast.

Waar kan je de soep bewaren?
Wanneer je weet dat je je huisgemaakte soep op enkele dagen zal opeten, volstaat het om je soep te bewaren in een koelkast. Wees er zeker van dat de koelkast tussen de 4° en 5°C is afgesteld. Een thermometer in de koelkast geeft meer zekerheid dan standaardaanduidingen op de koelkast zelf.  Wil je de soep diepvriezen, zorg dan voor kleine doseringen ( 500 ml ) en een minimum temperatuur van -18°C. Deze temperatuur zorgt ervoor dat je de soep makkelijk meer dan 3 maand kunt bewaren.

Hoe lang soep bewaren in de koelkast?
Je kan en mag de soep zo lang bewaren tot ze zuur is. Staar je niet blind op de 2 dagen die standaard vermeld worden als bewaartijd. Zoals hierboven aangegeven is de bewaartijd van elke soep immers anders. Een gouden tip: ruik aan de soep, een zure soep herkent iedereen! Ben je toch nog niet zeker van je stuk?  Vries dan je soep in en ontdooi de hoeveelheid soep die je wenst, ook al neem je de eerste portie reeds de dag erna.

Zure soep door onweer?
Dat soep zuur wordt tijdens onweer is een fabeltje dat aardig de ronde doet. Laat je echter niets wijsmaken, het is immers niet correct. De soep op je aanrecht wordt  sneller zuur dan op andere dagen door het vochtige, iets warmere weer dat gepaard gaat met onweer. Het onweer op zich zorgt dus met andere woorden zeker niet voor zure soep!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

recepten

feestje

koken

voeding