wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Wassen & Strijken

Perfect gestreken hemden

De meeste mensen doen voor chique hemden een beroep op de stomerij. Hemden wassen kan je zelf wel, vooral strijken is een moeilijk klus. Niet voor lang meer want wij leren je de knepen van het vak!

Instructies
Volg steeds de instructies van de was- ťn strijkvoorschriften. Ook voor strijken geldt er namelijk een maximumtemperatuur.

Vochtig strijken
Strijken gaat een heel stuk vlotter als het kledingstuk vochtig is. Strijk daarom bij voorkeur met een stoomstrijkijzer of bevochtig het kledingstuk als je een gewoon strijkijzer hebt.

Je neemt best een verstuiver zodat je gelijkmatig een fijn laagje nevel op je hemd sproeit. Wacht daarna even zodat het water wat intrekt. Het water fungeert als warmtegeleider, dat wil zeggen dat de warmte van het strijkijzer beter doordringt tot in de vezels.

Gebruik gedemineraliseerd water of gefilterd regenwater. Dat geldt ook voor het water waarmee je je stoomstrijkijzer vult. Kalk is immers nadelig voor de strijkbout. Tegenwoordig zijn er elektrische strijkplanken te koop die vocht afzuigen voor het optimale droogstrijken.

Zorg er ten slotte voor dat je strijkbout schoon is. Een zware strijkbout is de beste keuze, anders moet je hem goed aandrukken.

Hier volgt het stappenplan voor het perfect gestreken hemd: 

1. Boord
Losse revers moet je er voor het wassen uit halen.
Over vaste revers strijk je beter losjes om te voorkomen dat je ze door de boord heen ziet. Strijk de kraag eerst aan de binnenzijde. Strijk de boord glad. Vertrek bij de boordpunten en strijk dan naar het midden toe. Zo krijg je geen rimpels en plooien bij de stiksels.

2. Mouwen
Met een speciaal mouwplankje krijg je mouwen zonder ingeperste plooien. Anders krijg je onvermijdelijk een plooi van schouder tot manchet.  Strijk dan de mouw zo plat mogelijk vanaf de binnennaad.

Leg de mouw op de strijkplank en let op dat de rest niet te kreukelig wordt. Strijk eerst het mouweinde en dan de mouw zelf. Strijk de manchet zo plat mogelijk. Een dubbel mouweinde strijk je eerst aan de binnenkant, dan vouw je het en strijk je nog eens aan de buitenzijde.

3.  Rug
Leg vervolgens het hemd over het punt van de strijkplank, met de binnenkant richting strijkplank. Strijk de achterkant. 

4. Voorkant
Dan ga je de voorkanten van het hemd strijken. Daarvoor moet je de zijkant van je hemd samen leggen met de zijkant van de strijkplank. Strijk goed over de knoopsgaten en tussen de knoopjes want dit is het meest zichtbare gedeelte. Je kan ook eerst de achterkant strijken.

Opbergen of -vouwen
Is je hemd gestreken, hang het dan meteen op een goede kledinghanger.

Wil je je hemd meenemen op (zaken)reis, dan plooi je het op deze manier op: leg het hemd met de voorkant naar beneden op de strijkplank. Vouw de mouwen samen met 1/3 van de voorkant terug naar achter. Daarna vouw je het hemd in drie delen op beginnend vanaf de onderkant. 

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur