wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Levendig groen

Groen is een stabiele, evenwichtige en rustgevende kleur die de spiritualiteit van blauw met de emotionele warmte van geel verenigt. Hoewel groen ongetwijfeld één van de meest voorkomende kleuren in de natuur is, heeft de kleur het toch moeilijk gehad om een plaatsje te veroveren in onze interieurs.

Effect
Groen straalt om te beginnen frisheid, versheid, prilheid, natuurlijkheid en rust uit. Het is een kalme en heldere kleur die tegelijk opwekkend is en evenwicht brengt. Groen kan je helemaal doen ontspannen en je betoveren. De neiging tot neutraliteit kan voor sommigen saai overkomen, maar dat kan verholpen worden door de juiste combinaties.

Waar?
In zachte nuances kan groen in alle kamers. In een werkkamer brengt groen rust en evenwicht als je vermoeid of gestresseerd bent en daarenboven bevordert het de concentratie. In een slaapkamer kan je helemaal ontspannen met groene tinten. Ook de badkamer, keuken, woonkamer en eetkamer kunnen in een groen jasje gestoken worden.

Tinten
Combineer je verschillende tinten groen, dan heb je veel kans op een geslaagd en harmonieus resultaat. Houd er wel rekening mee dat donkergroen een ruimte een benauwende indruk kan geven. Beperk dus het aandeel ervan en kies eerder voor een aantal donkergroene accessoires of schilder enkel een deel van een muur (de schouw bijvoorbeeld) in een donkere tint. Groen heeft een koel imago, maar dat is buiten olijfgroen en limegroen gerekend. Deze tinten bevatten een flinke dosis geel met een warm effect als gevolg.

Combinaties
Combineer je paars of hardroze met lime- of olijfgroen, dan ga je beslist voor een moderne stijl met een hint van een exotisch vakantiegevoel.

Een diep groen met een off white en zacht roze is een traditioneel samenspel met weinig kans op mislukken.

Wil je rust creëren, probeer dan een mix van zachtgroen, terracotta en grijsachtig wit.

Je woonkamer een unieke, maar harmonieuze touch geven kan door een combinatie van modern kiwigroen en andere zachtere groene tinten met neutrale crème kleuren, bruin of zwart.

Ook bruin, blauw en geel doen groen helemaal opleven.

Parket, houten tafels, stoelen en kasten met groen combineren? Geen probleem! Deze natuurlijke combinatie geeft een stralend resultaat.

Opletten!
Al de positieve associaties en indrukken ten spijt is er toch een negatief kantje aan groen. Niet voor niets is het de kleur van bedrog, nijd, bijgeloof en jaloezie. Denk maar aan gifgroen, groen lachen, groen van jaloezie, etc… Ook vreemde en onheilsspellende wezens (slangen, draken) hebben vaak een groene kleur.

 

Welke kleur ben jij? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur