wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Verven in je woning

Zonnig geel

Geel, ofwel ben je er gek van, ofwel helemaal niet. Het is een kleur van uitersten en kiezen voor geel houdt dan ook steeds een risico in. Het is geen gemakkelijke kleur om te combineren en te verwerken in je interieur. Maar met de juiste combinatie kan je zelfs mensen die afkerig staan tegenover geel overtuigen.

Effect van geel
Van alle kleuren in het kleurenspectrum is geel de felste, waardoor Zon- en kunstlicht optimaal worden gereflecteerd. Zelfs de donkerste kamer zal met een likje geel helemaal oplichten. Geel straalt warmte, gezelligheid, vrolijkheid en optimisme uit, zodat je bij het binnenkomen van een kamer met gele tinten overweldigd wordt door een lentegevoel en je je energie voelt stromen. De keerzijde van de medaille is dat (fel) geel - sneller dan andere kleuren - vermoeiend voor het oog, of gewoonweg vervelend kan zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat mensen de neiging hebben om sneller hun geduld te verliezen in gele ruimtes.

Waar?
Puur praktisch lenen donkere kamers die gericht zijn op het noorden of oosten, zolderkamers of bijkeukens zich perfect voor geel. Het reflecterend effect zal deze kamers een iets zonnigere uitstraling geven. Maar niets hoeft je tegen te houden om ook je woonkamer, keuken of slaapkamer opgewekte, gele accenten te geven. Geel fleurt op en kan in combinatie met andere kleuren zelfs klasse uitstralen. Vermijd echter een knalgele kinderkamer! Onderzoekers constateerden namelijk dat baby’s meer gaan huilen in zo’n kamer.

Tinten
Wil je een kamer helemaal geel verven? Hou dan rekening met het feit dat geel ruimte nodig heeft en opteer voor een combinatie van geeltinten. Te veel van hetzelfde geel kan te overweldigend en bijgevolg storend zijn en combineren van geeltinten is heel eenvoudig. Zo kan een combinatie van de warme tinten van oker met helder citroengeel je ruimte ophelderen, zonder dat het té wordt.

Combinaties
Geel is moeilijk met andere kleuren te combineren. Geel is dominant en wordt beďnvloed door overige kleuren en dat kan kwalijke combinaties opleveren. Toch kan een samenspel van geel met geel of met een andere kleur prachtige resultaten opleveren.

Creëer een zakelijke stemming met frivool geel en neutrale grijstinten. Samen staan ze voor een strak zakelijk interieur, met een creatieve en speelse touch, dat een ideale werkomgeving biedt. 

Kies je voor warm geel met bruin of oranje, dan ga je voor gezelligheid in een mediterrane sfeer. Een keuze waar je meteen vrolijk van wordt.

Met een variatie van geel en wit haal je de zon in huis en blinkt je ruimte uit in overzicht en elegantie.

Een fris, maar toch exotisch vertrek bekom je door geel met (zacht) roze te combineren en eigeel met groen zorgt voor een sprankelend en sfeervol resultaat.

Gele accessoires (kussens, bloemen, vazen…) op een donkere achtergrond, een donkere koloniale tafel of blank hout zijn tegenwoordig erg trendy.

Opletten!
Geel is een heel opvallende kleur en wordt heel snel te dominant en schreeuwerig. De zon in huis halen is een mooie gedachte, maar tracht toch geel af te wisselen met iets minder felle kleuren zodat het minder snel gaat vervelen.

 

Welke kleur ben jij? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur