wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Huishouden en huisraad

Schimmel in huis, risico’s en detectie

Maak je je zorgen om schimmel in je woning? Wij leggen je uit wat schimmels precies zijn, welke risico’s ze inhouden voor je gezondheid en je woning en hoe je ze kan detecteren.

Schimmel = Fungus = zwam
Schimmels of mycromyceten zijn organismen die behoren tot de Fungi of zwammen en die geen duidelijke vruchtlichamen vormen, maar geheel uit een net van schimmeldraden of hyfen bestaan waarop de sporen of sporendragers gevormd worden, aldus Van Dale. De schimmel waarnaar we in dit artikel verwijzen, ontwikkelt zich als donzige, pluizige of viltige plekken op organische stoffen die geschikt en vochtig genoeg zijn om verteerd te worden.

Schimmels vind je eenvoudigweg overal in je omgeving, zowel binnen als buiten. Meestal vind je ze in de buurt van afstervend organisch materiaal zoals bladeren en voedsel. Schimmels komen als het ware aan de kost als afbrekers van organisch materiaal zodat dit gerecycleerd en opnieuw gebruikt kan worden door andere levende wezens in de levenscyclus. Schimmels zijn dus eigenlijk erg belangrijk voor ’s werelds ecologie.

Schimmel binnenshuis
Schimmels reizen rond als microscopische sporen. Ze zijn zo klein dat ze gemakkelijk over grote afstanden door de lucht geblazen worden. Daarom vind je schimmelsporen zowat overal, dus ook in je woning.

Risico’s van schimmel binnenshuis
Moet je je zorgen maken over schimmel binnenshuis? Ja en nee. Schimmels vinden mensen, huisdieren of woningen doorgaans niet zo’n aantrekkelijke plaatsen om te leven. Onze neus en longen zijn zo ontworpen dat ze sporen die we inhalen, kunnen aanpakken. Zo beschikt het binnenwerk van de longen over erg slimme manieren om schimmelsporen terug uit de longen te verwijderen. Schimmelsporen zijn dus aanwezig in de lucht, maar ze kunnen alleen problemen veroorzaken als we ze toestaan om te groeien. Als je echter geconfronteerd wordt met een overvloed aan schimmels in huis, dan kan dat leiden tot structurele beschadigingen van je huis én allergieën bij de bewoners ervan.

Niet iedereen is even gevoelig voor schimmel, maar de meest voorkomende symptomen zijn die die gelinkt kunnen worden met schimmelallergieën. Al moeten we hierbij wel vermelden dat deze symptomen ook door andere dingen veroorzaakt kunnen worden. Het is dus moeilijk te weten of schimmel aan de bron ligt van je symptomen. De beste manier om dit uit zoeken is de schimmel verwijderen en nagaan of je je erna beter voelt.

Mogelijke symptomen:

  • Piepende of puffende ademhaling
  • Verstopte neus
  • Branderige of waterige ogen
  • Droge hoest
  • Pijnlijke keel

Een schimmelbesmetting komt niet vaak voor. De meeste schimmels in onze omgeving verdragen de menselijke lichaamstemperatuur niet. Zelfs schimmels die infecties kunnen veroorzaken bij mensen (Aspergillus bijvoorbeeld) doen dit doorgaans enkel bij individuen met een opmerkelijk zwakker immuunsysteem.

Oorzaken van schimmelgroei
Wat hebben schimmels nodig om te groeien? Slechts 2 dingen: voedsel en vocht. Er zijn schimmels die gespecialiseerd zijn in het eten van zowat elk mogelijk type organisch materiaal. In huis tref je vooral de schimmels Penicillium, Aspergillus, Cladosporium en Alternaria aan. Als deze voorzien worden van gepast voedsel (een stapelmuurtje of plafondtegel bijvoorbeeld) én vocht (in de vorm van condens, een waterlek of een hoge relatieve luchtvochtigheid bijvoorbeeld), dan zullen deze soorten fungi zich met plezier vestigen in het huishouden en beginnen groeien.

Schimmel opsporen met oog en neus
Hoe ga je nu op zoek naar schimmel in je woning? Gebruik je ogen en je neus daarvoor. Als je een muffe, bedorven of aardachtig geur bespeurt, dan kan het zijn dat er zich schimmels bevinden. Bovendien kan je bij schimmel een donkere verkleuring zien die veroorzaakt wordt door de schimmelgroei. Kijk goed uit op die plaatsen waarbij er sprake is of was van waterschade. Niet alle vlekken kan je relateren met schimmel, maar die vlekken die wat donzig zijn en zich uitbreiden, zijn vaak te wijten aan schimmels. Schimmel kan veel verschillende kleuren hebben, maar de meeste soorten zijn groen tot zwart. Als je een schimmelvlek vindt op de vloer, muur of op het plafond, moet je er rekening mee houden dat er ook schimmelgroei kan zijn die je niet meteen ziet. Zo groeien schimmels vaak onder muren, vloertegels of aan de achterzijde van plafondtegels.

Last van schimmel, vocht? Wat kost schimmelbestrijding?

Klik hier om de prijzen te vergelijken via 1 offerte-aanvraag© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur