wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Huishouden en huisraad

Tips voor meer opbergruimte en kasten

Of je van kasten houdt of ze verfoeit, hangt waarschijnlijk af van hoe ordelijk en opgeruimd ze zijn. Lijkt je opbergruimte een rampgebied, dan is het hoog tijd voor verandering. Klein of groot, er zijn kastsystemen voor elk budget. In wat volgt krijg je een aantal tips voor meer opbergruimte voor kleren, schoenen en andere spullen.

Je kasten opruimen

Plan je een kastenmake-over, begin dan met het meten van de afmetingen van je huidige kasten zodat je kan bepalen hoeveel opbergruimte je nodig hebt in de vorm van aanvullende vakken, schappen of hangroedes.

 

Daarna moet je alles uit je kasten halen zodat je het nieuwe kastsysteem kan plaatsen. Dit is het ideale tijdstip om op zoek te gaan naar spullen die je niet langer gebruikt. Weggooien is dan de boodschap of breng het naar spullenhulp!

 

Verdubbel je kastruimte

Dubbele kastroedes Ė de ene boven de andere Ė zijn de ideale manier om meer opbergruimte in je kast te creŽren. Meet wel eerst je kleren na die je erin wil hangen en tel boven en onder telkens 15 centimeter erbij. Blouses, hemden, rokken, jassen en kinderkleding passen op dubbele roedes. 

 

CreŽer kastvakken

Naast dubbele hangroedes kan je een kast indelen met lades en planken om je spullen van elkaar te scheiden en in netjes gevouwen stapels op te bergen. In lades kan je vooral kleine items opbergen zoals sokken en ondergoed. Vakken gevormd met planken zijn dan weer eerder geschikt voor opgevouwen items als T-shirts en truien. 

 

Ook bovenin de kast kan je met planken extra opbergvakken creŽren. Deze zijn ideaal voor het opbergen van kleding en schoenen die geschikt zijn voor andere seizoenen. Om te voorkomen dat er zich stof in verzamelt, kan je opteren voor manden of bakken met deksels.

 

Tijdelijke kasten

Kan je je geen nieuwe kast veroorloven vanwege een gebrek aan ruimte of financiŽle middelen? De oplossing is dan een tijdelijke kast die je zelf in elkaar steekt. Bevestig een gordijnroede aan het plafond en hang er gordijnen aan. Kies vervolgens een gemakkelijk te installeren systeem met hangroedes en draadmanden. Als de gordijnen dicht zijn, zijn alle spullen aan het oog onttrokken, waardoor het de ideale oplossing is voor een logeerkamer.

 

Vul smalle ruimtes

Ga op zoek naar stukjes ruimte zowel in je kast als in de kamer en gebruik ze om meer opbergruimte te creŽren. Zelfs een smalle strook kan al dienst doen, misschien niet voor kleren, maar wel voor handtassen, boodschappentassen en schoenen.

 

Te veel planken?

Soms denkt men hoe meer planken, hoe beter, maar dat is niet altijd waar. Ook planken zelf nemen heel wat centimeters van je opbergruimte in beslag. Bovendien maken te veel planken het moeilijk om spullen te stapelen of te verwijderen. Plaats je planken zo dat ze uiteenlopende spullen kunnen herbergen.

 

Vergeet de spiegel niet

Als je kast deel uitmaakt van je kleedruimte, kan je best een grote spiegel aan de wand of deur bevestigen. Voor vrouwen zijn spiegels die tot op de grond komen verkieslijk.

 

Kleine spullen opbergen

Als je even nadenkt dan zal je al snel tot de conclusie kopen dat je ook heel wat kleine spullen hebt die je moet opbergen: juwelen, sjaals, sokken, ondergoed... Dit kan je heel gemakkelijk in kleine of grote lades wegbergen. Met opbergbakjes of scheidingswanden deel je de lade in zodat alle spullen ordelijk en overzichtelijk blijven.

 

Gebruik elke hoek

Of je nu een hoog plafond hebt of een nauwe zolderkamer, het is de moeite waard om elke centimeter die je hebt te gebruiken. Als je geen dubbele roedes kan aanbrengen, kan je de ruimte ook vullen met lades, planken en vakken.

 

Stofvrije opbergruimte

Probeer indien mogelijk op zijn minst enkele stofvrije opbergmogelijkheden te voorzien. Kasten met deuren zijn ideaal, maar vormen ook de meest dure oplossing. Plastic of canvas klerenbeschermers om meerdere kledingstukken op te bergen zijn een budgetvriendelijk alternatief. Je kan er dan gemakkelijk kleding insteken die je voorziet voor speciale gelegenheden of bepaalde seizoenen.

 

Ben jij een huishoudprinses? Doe de test!


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur