wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  Energieverbruik van je water

Bespaar op je energiefactuur via regenwater!

Door het zelf opvangen van regenwater ( maar ook sneeuw en ijzel ) kan je flink wat besparen. Nu dat leidingwater steeds maar duurder wordt heb je de investering van een regenwaterinstallatie vrij vlug terug gewonnen…

De grote voordelen van regenopvang buiten geld besparen
Er zijn naast het besparen op uw uitgaven, nog verschillende voordelen waarom het interessant is om regenwater op te vangen. Namelijk:

 • Het milieu wordt minder belast doordat er niet zo veel duur drinkwater moet aangevoerd worden naar de huizen.
 • Bij hevige regenval voorkomen regenputten en dergelijke dat rioleringen overbelast worden. Door die overbelasting te vermijden krijgen we minder overstromingen en straten die blank komen te staan. De overstromingen en straten die blank komen te staan komen meer en meer voor omdat in veel gebieden er steeds meer verharde oppervlakten komen.
 • Regenwater bevat minder kalk

Wat doen wij met ons water?
Dagelijks gebruikt iedere persoon gemiddeld 120 liter water:

 • 45 liter voor het spoelen van het toilet
 • 40 liter voor het bad en/of douche
 • 20 liter water voor de was
 • 10 liter voor de afwas en het huis schoon te maken
 • 5 liter bij het koken
 • 5 liter voor de tuin ( en dit omdat we slechts een korte periode per jaar extra water in de tuin nodig hebben
 • maar hier hebben wij dus in warme periodes massa’s water nodig )

Waar kan je regenwater voor gebruiken?
Leidingwater is in feite water van hoge kwaliteit die zelf bruikbaar is als drinkwater. Het is dus in feite verschrikkelijk dat we met dat water ons toilet doorspoelen. Regenwater is niet geschikt als drinkwater dus mag niet gebruikt worden voor bad/douche, afwas of koken. Maar als je ziet hoeveel water er gebruikt wordt om te wassen, toilet door te spoelen en de tuin dan blijft het opvangen van regenwater toch interessant.
Wens je het regenwater toch te gebruiken als drinkwater dan moet je er op toe zien dat volgende punten nagegaan worden:

 • Extra filtersysteem installeren
 • Periodieke onderhoudsbeurten
 • Continue controle op de waterkwaliteit

Win voor het gebruik van regenwater als drinkwater goed advies in bij zowel leveranciers van filtersystemen als overheidsdiensten

Hoe werkt een regenwaterinstallatie?
Het opgevangen regenwater komt via de afvoeren ( dakgoot, regenpijp, …) voorbij een voorfilter. Deze zorgt er voor dat er geen vuil in de regenput terecht komt. Daarna komt het water terecht in de watertank en mocht de watertank vol zijn zorgt een overloop ervoor dat het overtollige water af gevoerd wordt. Bij de meeste installaties is er ook een bijvulsysteem aanwezig die er voor zorgt dat bij lange droogte alsnog leidingwater toegevoegd kan worden om te voorkomen dat je zonder water valt. Als je dan water nodig hebt zorgt een pomp ervoor dat het water op de gewenste plaats geraakt.

Hoe groot moet mijn watertank zijn?
Om leegstand van de watertank te voorkomen is het interessant een watertank te nemen die groot genoeg is. Jammer genoeg moet je ook nagaan of de tank steeds gevuld kan geraken en dit is vooral afhankelijk van uw dakoppervlak. Per 1000 liter heb je een dakoppervlak nodig van 20M˛. Let er wel op dat, hoe groter de put, hoe hoger de startkosten zullen zijn.

Welke tank kies ik?
Er zijn twee soorten opslagtanks voor regenwater: kunststof en beton.
Een prefab betonnen tank is ongeveer de helft goedkoper dan een kunststoffen tank maar het voordeel van een kunststoffen tank is zijn gewicht en dat de opslagruimte eenvoudig kan gesplitst worden over meerdere tanks.

Voor ondergrondse tanken zorg je er ook steeds voor dat de tank:

 • luchtdicht is om algenvorming te voorkoming
 • bestand is tegen bovenbelasting
 • gestabiliseerd is

Bij kunststoffen tanks extra belasting geplaatst wordt om het bovendrijven te voorkomen ( dit gebeurt bij een hoge waterstand )

Opmerking: je kan zelf een tank op zolder plaatsen zodat er geen pomp nodig is maar dan is de waterdruk zeer laag! Tevens moet je bij het binnen plaatsen van watertanks er goed op letten dat de ondergrond bestand is tegen de hoge druk. ( Vb. een watertank van 3.000 liter weegt meer dan 3 ton! )

De tussenoplossing
Voor mensen die de eerste investering niet zien zitten is er ook een goede tussenoplossing: regentonnen. Door een regenton de plaatsen heb je al vlug een goede voorraad om je bloemen en planten van het nodige, zachte water te voorzien zonder dat je voor dat water moet betalen.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur