wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Waterdichting & Vochtproblemen - Kelders

Vochtproblemen in kelder

Oude kelders hebben meestal last van vochtproblemen door insijpeling van water en onvoldoende verluchting. Wat zijn de oorzaken en de symptomen van vochtproblemen in kelders ?

Vocht in een bestaande kelder kan verweten worden aan tal val oorzaken. Indien je de vochtproblemen wenst aan te pakken, dien je zeer goed te weten wat de juiste oorzaak is. Elke oorzaak heeft een andere oplossing. Ben je niet zeker, schakel dan een gespecialiseerde firma in die beschikt over de juiste apparatuur om de oorzaak aan te pakken.

 

De oorzaken van vocht in kelders kan verweten worden aan:

 

  • Bouwvocht
  • Te grote waterdruk op wanden of kelderplaat
  • Slechte binnen- of buitenbekuiping
  • Lekken in afvoeren, leidingen of rioleringen
  • Hoog waterpeil
  • Hygroscopiciteit van materialen
  • Spatwater
  • Overstroming

De gevolgen van langdurig vocht in kelders kunnen op lange termijn zwaar doorwegen. Door langdurig vocht in keldermuren, kan metselwerk teloorgaan door de kristallisatie van zouten die aanwezig zijn in keldermuren. De combinatie van vocht en vorst zijn nefast voor keldermuren. Dergelijk afbrokkelen of afbreken van keldermuren, kunnen de stabiliteit van de bovenliggende constructie in gevaar brengen. Koude zones en vochtige zones zullen het comfortgevoel van de kelder doen dalen.

 

Bovendien ontwikkelen zich ongezonde micro-organismen, schimmels enz., die het uitzicht en de duurzaamheid van de afwerkingen beïnvloeden en daarnaast een weerslag kunnen hebben op de gezondheid van de bewoners. Het hoge vochtigheidsgehalte kan verholpen worden door de kelderruimte voldoende te ventileren d.m.v. buis en rooster. Voorzie voldoende ventilatieroosters in een grote ruimte.

 

Nog enkele gevolgen: vochtige en onverluchte kelders zijn zeer ongezond voor mensen met reuma en astma, bestaande leidingen kunnen gaan oxideren, kelders trekken ongedierte aan, 

 

Vochtige kelderruimtes zullen er ook voor zorgen dan houtwerk aangetast wordt door zwammen. De huiszwam (merulius) heeft tijdens zijn inplantingfase de onmiddellijke nabijheid van vocht nodig, maar kan daarna het voor zijn ontwikkeling vereiste water soms ver zoeken, zelfs dwars doorheen droog metselwerk.

 

Er bestaan tal van vochtwerende producten in de betere doe-het-zelf zaak. Deze vochtwerende producten gaan een soort “film” leggen op het metselwerk van de kelder. Ze worden aangebracht in een soort coating of cementgebonden hydraulische waterdichtingsmortel via een pistool of borstel. Zorg steeds voor een voldoende verluchting bij gebruik van dergelijke producten. Vraag advies aan een vakman. Probeer eerst steeds de juiste oorzaak te achterhalen en aan te pakken vooraleer de kelder waterdicht te maken.

 


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur