wonen en leven
energie
bouwen & verbouwen
interieur
immo & verhuis
InfoTalia  >  wonen  >  bouwen & verbouwen  >  Alarmsystemen

Wel of geen elektronisch beveiligingssysteem voor je woning?

Slagen inbrekers erin om alle hinderpalen te omzeilen? Dan kan een elektronisch beveiligingssysteem afdoende bescherming bieden voor jou en je woning. Meestal bestaat dit systeem uit een elektronische inbraaksignalering in de vorm van een sirene en/of lichtflits. Wij wijzen je op de voor- en nadelen ervan.

Voordelen van elektronische beveiligingssystemen
Wat zijn de pluspunten van een elektronisch beveiligingssysteem?

  • Een elektronisch beveiligingssysteem dat aan de buitenkant zichtbaar is, schrikt sommige dieven af. Zien de inbrekers het alarmsysteem niet meteen, dan kan het systeem hen wel afschrikken als het geactiveerd wordt.
  • Je kan al je ramen voorzien van inbraakvertragend of gelaagd glas of polycarbonaatplaat, maar in geval van brand is er dan geen ontsnappingsroute mogelijk. Daarom is het beter om te kiezen voor 1 of enkele gewone ruiten die je uitrust met een elektronisch systeem.

Nadelen van elektronische beveiligingssystemen
Wat zijn de minpunten van een elektronisch beveiligingssysteem?

  • Een kwaliteitsvol elektronisch alarmsysteem is niet goedkoop. Een woning uitrusten met een doe-het-zelf-systeem kost 500 tot 1000 euro. Ga je voor een professioneel systeem, houd dan rekening met een kostprijs tot 2500 euro, al dan niet aangevuld met de jaarlijkse abonnementskosten en onderhoudskosten. Jaarlijks kost een aansluiting op een centrale meldkamer ongeveer 200 tot 300 euro aangevuld met 50 tot 150 euro voor het onderhoud.
  • Woon je erg afgelegen? Dan heeft een luid alarm weinig zin, al zullen er altijd inbrekers zijn die afgeschrikt wordt door een luid alarm binnenshuis. Een stil alarm volstaat doorgaans.
  • Sommige inbreken denken alsvolgt: ‘Als deze woning uitgerust is met een alarmsysteem, dan bevinden er zich spullen die de moeite waard zijn om te stelen.’ In dat geval schrikt een alarmsysteem niet meer af, maar trekt het net dieven aan.
  • Laat je een elektronisch alarmsysteem plaatsen, dan moet je je levensstijl aanpassen. Zo niet zal je ongetwijfeld geconfronteerd worden met een vals alarm. Je gezin zal zijn doen en laten moeten aanpassen aan het alarmsysteem om te voorkomen dat het systeem nodeloos in werking treedt, met name als je een beroep doet op ruimtelijke detectoren (bijvoorbeeld infrarood). Huisdieren, maar ook wapperende gordijnen of post die in de brievenbus valt, kunnen het systeem activeren.
  • Doe je tijdens vakanties een beroep op vrienden of buren voor de verzorging van je kamerplanten en huisdieren? Dan moet je hen de werking van het alarmsysteem grondig uitleggen.
  • Als het alarm afgaat, bevindt de dief zich bijna of al in je woning. Wat doe je in dat geval? Hoe voorkom je dat de inbreker jouw dierbare spullen ontvreemdt?
  • Veroorzaak je enkele malen een loos alarm? Dan moet je niet verrast zijn als er amper nog iemand op reageert. In sommige steden en gemeenten krijg je zelfs een boete bij een vals alarm.
  • Je moet je alarmsysteem ten minste elke 6 maanden controleren zonder dat de omwonenden er last van hebben, wat niet eenvoudig is. Zelfs alarmsystemen die aangesloten zijn op een centrale meldkamer moet je als gebruiker controleren, ook al zijn ze vaak zelfcontrolerend.
  • Kies je voor een centrale meldkamer? Dan moet je een sleutelhouder aanduiden: iemand die samen met de politie wordt gewaarschuwd als het alarm afgaat in de meldcentrale. Deze moet de deur openen en de politie opwachten en bijstaan. Een persoon kiezen die deze verantwoordelijkheid wil dragen, is niet gemakkelijk. Je kan het sleutelhouderschap eventueel overdragen aan de beveiligingsfirma; dat kost je 250 tot 300 euro per jaar.

© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

energie

immo

gazon

interieur