tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Heesters & Struiken

Hydrangea of hortensia, de sierheester met de bolle bloementuilen

De hortensia tref je tegenwoordig heel vaak aan in onze tuinen, maar wist je dat deze tuinheester eigenlijk afkomstig is uit China? In de zomer en de nazomer draagt ze bolle schermen vol roze, witte of blauwe bloemen. In de herfst krijgen ze een gulden gloed...

Hortensia: familie van de saxifragaceae
Hortensia of hydrangea deelt men in bij de steenbreekfamilie of saxifragaceae waartoe ook de aal- en kruisbessen behoren.

Hortensia’s houden van licht en koelte
Hortensia’s doen het goed als ze op een lichte en koele plaats staan. Zet ze in geen geval in volle zon.

Hortensia’s begieten en bemesten
Hydrangea vraagt veel water. Let erop dat het water ontkalkt is. Een te kalkhoudende ondergrond kan de bladeren immers doen vergelen. Van zodra de eindknoppen dikker worden, moet de heester regelmatig water en een wekelijkse dosis mest krijgen.

Vanaf eind augustus kan je het begieten minderen en na de bloeiperiode hoeft ze helemaal geen water of meststoffen meer te krijgen. Bij vorst scherm je de hydrangea’s best af, vooral bij planten jonger dan 2 jaar.

Hortensia’s verpotten
Jonge hortensia’s moet je jaarlijks verpotten. Bij grotere exemplaren volstaat een verpotbeurt om de 2 tot 3 jaar. Als potmengsel gebruik je best potgrond vermengd met turfmolm.

Hortensia’s snoeien
Hydrangea’s snoei je best in de lente, omdat de verwelkte bloemen de plant beschermen tegen de vorst. Haal de dode en misgroeide takken weg en houd enkel de jongste. Haal op de andere takken de verwelkte bloemen weg vlak boven de nieuwe knoppen. 

Hortensia’s met blauwe bloemen
De kleur van je hortensia hangt af van de grond waarin hij staat. In een zure grond wordt hij blauw, in een neutrale of kalkrijke bodem blijft hij roze.

Als je je roze hortensia liever blauw wil (dit lukt niet bij exemplaren met witte bloemen), voeg dan een beetje aluin toe aan het gietwater.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin