tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Sleeping beauty: de kamerplant die gaat slapen...

Een nieuwkomer onder de kamerplanten is de sleeping beauty. Deze Aziatische plant vraagt weinig verzorging. Bovendien is het een echte eyecatcher als ze gaat slapen...

Schone slaapster
De Latijnse naam van deze sleeping beauty is chukrasia tabularis. Waarom men de plant schone slaapster noemt, merk je bij het vallen van de avond. Ze vouwt dan immers haar bladeren dicht. Bij het eerste licht ís morgens gaan de bladeren weer open. Ze hebben dus net zoals wij een duidelijk dag- en nachtritme.

Aziatische plant
De oorspronkelijke habitat van de sleeping beauty is Zuid-Oost-AziŽ. Daar groeit ze vooral in het hooggebergte.

In de vrije natuur kan de plant tot acht meter hoog worden, en je kan dan ook bijna van een boom spreken. Bij ons in de woonkamer wordt ze gelukkig niet zo groot...

Natuurlijke cyclus
De plant past zich heel goed aan aan de omstandigheden binnenshuis. Ze blijft het hele jaar doorgroeien, terwijl ze in haar natuurlijke omgeving een duidelijke rustperiode kent.

Zo regent het in Zuid-Oost-AziŽ grosso modo van juli tot oktober, het zogenaamde regenseizoen. De sleeping beauty groeit dan volop, want ze krijgt voldoende water. In november breekt de droge periode aan: de plant stoot dan haar takken af. Kenmerkend zijn de littekens daarvan, de zogenaamde ogen, op de knol. Tot in juni is de plant in rust. Ze krijgt dan amper water en groeit niet. Wel kan ze rekenen op het voedsel in haar knol. Als het regenseizoen terug aanbreekt, vormt ze snel nieuwe takken en bouwt ze terug haar reserve op.

Licht en vochtig
Deze plant kan voedingsstoffen uit zijn reserveknol halen, mocht je hem een tijdje verwaarlozen. Toch verzorg je hem best op de juiste manier:

  • Plaats hem op een lichte plaats, maar niet in volle zon.
  • Laat de potgrond niet uitdrogen.
  • Geef de plant regelmatig water, maar zorg ervoor dat de grond niet te nat is.
  • Geef een keer per maand wat mest.

Is de plant zo sterk verwaarloosd dat de bladeren afvallen, dan wil dat zeggen dat de sleeping beauty spontaan in rust gaat. Hou de grond vervolgens een tijdje vochtig, de takken zullen snel terug tevoorschijn komen.

Verjongingsproces
De takken groeien heel snel weer aan. Een oudere of beschadigde tak kan je dus gewoon afknippen, er zal zelfs een extra tak uit groeien. Zo krijg je na verloop van tijd een mooie, volle plant.

Decoratief
Een sleeping beauty is erg decoratief. Ze zijn een echte blikvanger in je interieur... Kies daarom best een mooie stenen pot uit . Vaak opteert men voor een ondiepe bonsaischaal. Een erg stijlvolle keuze, maar dan moet je wel opletten dat de grond niet te snel uitdroogt.

Interesse in een sleeping beauty? Je vindt de plant eerder op tuinbeurzen dan in plantenzaken.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin