tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

AloŽ vera, de helende vetplant

AloŽ vera is een decoratieve ťn functionele vetplant die weinig eisen stelt. Met zijn aantrekkelijke lichtgroene bladeren vormt de plant een blikvanger in huis of tuin. Bovendien heeft AloŽ vera verzachtende en herstellende eigenschappen.

AloŽ vera, een vaste vetplant
AloŽ vera is een vaste vetplant die in volle aarde zeker 60 centimeter hoog en breed kan worden. Als de vetplant in een pot geplant wordt, dan zal hij heel wat minder sterk groeien. Hij bereikt dan gemiddeld een grootte van 30 centimeter.

AloŽ vera heeft een sterk wortelsysteem dat een enkele stevige stengel vormt. De vlezige en bleekgroene bladeren die daaruit voortspruiten, vertonen bleke, crŤmekleurige spikkels of strepen en hebben stekelige, getande randen.

Tijdens de zomermaanden komen lange takken te voorschijn waaruit klokvormige oranje bloemen groeien. De vruchten die daaruit ontstaan, lijken op driehoekige capsules en bevatten veel zaden.

AloŽ vera telen
Nieuwe aloŽ vera-planten ontkiem je uit zaad of bekom je als je de ouderplant deelt. Nieuwe scheuten moet je daarbij wegsnoeien. Anders worden de bladeren heldergroen en groeien ze horizontaal in plaats van verticaal. Hoe ga je te werk? Vanaf het ogenblik dat de nieuwe scheuten 10 centimeter groot zijn, breek je ze van de ouderplant af. Nu kan je de scheuten opnieuw oppotten.

AloŽ vera aanplanten
Of je aloŽ vera nu aanplant in je tuin in volle grond of in een pot binnenshuis, de juiste potgrond kiezen is een must. Zo hoort aloŽ vera geplant te worden in een grondmengsel dat bestaat uit gelijke delen zand en tuincompost.

Wat de standplaats betreft, is aloŽ vera niet zo veeleisend. De vetplant doet het goed in halfschaduw. Een paar uren rechtstreekse zon per dag volstaan. Staat je vetplant te lang in de zon , dan komen er donkerbruine of oranje vlekken op de bladeren.

AloŽ vera water geven
AloŽ vera moet je tussen 2 opeenvolgende gietbeurten laten opdrogen. In de groeiperiode geef je vaker en meer water dan in de winterperiode. In volle grond verlangt aloŽ vera trouwens minder water dan geplant in een bloempot.

Als je aloŽ vera te vaak water geeft, veroorzaak je wortelrot en andere groeiproblemen. Geef je te weinig water, dan uit zich dat in verschrompelende stengels.

AloŽ vera overwinteren
Houd je je aloŽ vera buitenshuis, dan moet je de temperaturen in de gaten houden. De vetplant verdraagt buitentemperaturen tot 7įC. Als je hem beschermt tijdens de koude maanden van het jaar, kan de plant ook wel tegen wat lichte vorst. Bij aanhoudende vorst kan je de plant beter naar binnen halen. Heeft je plant toch in de koude gestaan, dan kunnen†er bruine stippen op de bladeren verschijnen of de stengels verschrompelen en worden bruin.

AloŽ vera oogsten
De bladeren van aloŽ vera kan je oogsten. Je kan best de grotere en lager hangende bladeren eerst weg†snijden, aangezien deze meer sap bevatten. Bovendien stimuleert dit†de groei vanuit het midden van de plant, aangezien de afgesneden bladeren niet teruggroeien.

Je kan de volledige bladeren in folie wikkelen en vervolgens in de koelkast bewaren†gedurende enkele dagen. Invriezen kan gedurende maximaal 6 maanden.

AloŽ vera gebruiken
AloŽ vera is ook een helende plant. Het sap van de bladeren van aloŽ vera kan je een of twee keer per dag rechtstreeks aanbrengen op je huid. Het wordt gebruikt om kleine wonden te verzorgen zoals insectenbeten, schrammen en†snijwonden en om zonnebrand te verzachten.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin