tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Begonia als kamerplant

Een uitgebloeide begonia hoef je niet weg te gooien. Met onze verzorgingstips bezorg je deze kamerplant gegarandeerd een volgende bloeiperiode.

Herkomst van begonia’s
Begonia’s komen in 3 werelddelen voor: in Azië, Afrika en Amerika. Van het Amazone-gebied tot tropisch Afrika, in de Himalaya tot op de hellingen van de Andes.

Begonia’s groeien in hun habitat als epifyt op andere planten of als terrestrische plant op de bodem. Sommige begonia’s pasten zich aan aan de levensomstandigheden in het hooggebergte: ze vormden knollen in plaats van vezelachtige wortels of rizomen.

Begonia’s verkiezen licht en vocht
De meeste begonia’s houden van een lichte plaats en een vochtige omgeving. Het zijn immers planten die oorspronkelijk in tropische wouden groeiden.

Enkele begonia’s verdragen volle zon. Het betreft de begonia semperflorens en de begonia venosa en diens kruisingen.

Verder houden begonia’s van een luchtvochtigheid van 50 tot 70 procent. De wortelkluit van begonia’s moet steeds vochtig zijn. Begiet ze altijd met water zonder kalk. Een te natte bodem wordt afgeraden aangezien wortelrot zich dan kan voordoen.

Begonia’s zijn vatbaar voor meeldauw
Verwen begonia’s liever niet met de plantenspuit. Het sproeien maakt de plant extra vatbaar voor meeldauw. De meeste begoniasoorten hebben immers behaarde bladeren; het water blijft in druppels op de blaren staan.

Begonia’s die aangetast zijn met meeldauw moet je behandelen met een speciaal product. Je vindt het in plantenwinkels en doe-het-zelf-zaken.

Begonia’s acclimatiseren na aankoop
Koop je in de winter een begonia in bloei, laat hem dan eerst acclimatiseren. Plaats hem met andere woorden gedurende enkele dagen in een ruimte met een temperatuur van 15 graden Celsius. Verhuis hem daarna naar een warmere omgeving. Sowieso blijven de bloemen langer mooi in een koele ruimte.

Begonia’s verpotten
Bij het verpotten van een begonia moet je een brede pot gebruiken. Begonia’s wortelen nu eenmaal graag in de breedte. Op de bodem van de pot breng je een laag potscherven aan voor de drainage. Gebruik gewone potgrond of een mix van bladaarde, koemest en turfmolm.

Begonia’s bemesten
Tijdens de groei en bloei mag je begonia’s wekelijks bemesten. Geef de voorkeur aan een lichte dosis in plaats van een sterke.

Begonia’s laten rusten
Uitgebloeide begonia’s gooit men vaak weg, terwijl je ze kan bewaren. Na de winterse bloei moet je begonia’s laten rusten. Ze hebben dan minder water nodig en een omgevingstemperatuur van 15 graden Celsius. Je mag de plant terugsnijden na de bloei.

Enkele weken later verpot je de begonia waarna je de plant stilaan een warmere plaats geeft en wat meer water. Je zal snel merken dat de begonia scheuten aanmaakt.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin