tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  kamerplanten

Kamerjasmijn of jasminum, witte bloemenpracht

Jasminum of kamerjasmijn is een heester met witte en welruikende bloemen die afkomstig is uit de gematigde streken van AziŽ. Wij leggen je uit hoe je deze Jasminum officinale best verzorgt.

Kamerjasmijn versus winterjasmijn
Jasmijn of Jasminum is een plantengeslacht uit de familie van de Oleaceae oftewel de olijffamilie. In dit artikel belichten we Jasminum officinale of kamerjasmijn, ook wel gewone jasmijn genaamd. Typisch voor deze jasmijn zijn de witte, heerlijk geurende bloemen die de plant vanaf het begin van de zomer tot in de herfst draagt. Kamerjasmijn heeft doorgaans bloemetjes van 2 centimeter groot. De variŽteit Grandiflorum is een van de weinige kamerjasmijnen die grotere bloemen van ongeveer 4 centimeter groter draagt.

We hebben het in dit artikel niet over winterjasmijn of Jasminum nudiflorum. Deze uit China afkomstige sierheester toont zijn gele bloempjes vanaf december in de tuin.

Kamerjasmijn als kamer- ťn tuinplant
Kamerjasmijn is eigenlijk geen echte kamerplant. Toch kan je het de plant naar de zin maken als je hem een lichte en niet al te zonnige standplants geeft en de bladeren vaak besproeit.

Tijdens de zomermaanden kan je kamerjasmijn gerust buiten in de tuin zetten.

Kamerjasmijn water geven
Kamerjasmijn heeft tijdens de groeiperiode veel water nodig. Begiet de plant liever met regenwater dan met leidingwater.

Kamerjasmijn is een flinke groeier die gemakkelijk 10 meter lang wordt. Geef de plant daarom bij elke gietbeurt een kleine dosis mest. Vanaf oktober hoef je kamerjasmijn geen mest meer te geven.

Laat kamerjasmijn zijn bloemen vallen? Dan heb je de plant waarschijnlijk te droog gekweekt.

Kamerjasmijn overwinteren
Tijdens de winter kent kamerjasmijn een rustperiode. De plant vraagt dan temperaturen om en bij de 8 graden Celsius. Zorg daarbij voor een vochtige wortelkluit: kamerjasmijn te droog of te nat kweken tijdens de wintermaanden raadt men af.

Vlak voor de rustperiode doe je er goed aan om kamerjasmijn terug te snoeien en te verpotten. Als potmengsel gebruik je best turfmolm aangevuld met koemest.

In het vroege voorjaar loopt kamerjasmijn terug uit. Zet de plant dan niet meteen in een warmere omgeving. Dat zou hem te zeer verzwakken wat zich uit in spichtige en zwakke ranken waar bladluizen op af komen.

Kamerjasmijn verpotten
Kamerjasmijn kan je op 2 tijdstippen verpotten. Hierboven vermelden we al het verpotten en terugsnoeien van de plant naar aanleiding van de aankomende rustperiode in het vroege najaar. Verpot je kamerjasmijn niet in de herfst dan raadt men het voorjaar aan. Je mag de plant dan wel nauwelijks snoeien om te voorkomen dat je plant amper bloemen oplevert.

Kamerjasmijn vermeerderen
Tijdens de lente en zomer kan je kamerjasmijn gemakkelijk vermeerderen:

  • Snijd stekken van ongeveer 9 centimeter van de moederplant af.
  • Steek de stekken in een pot gevuld met potgrond.
  • Plaats de pot onder glas of doorzichtige plastic.
  • Zorg voor voldoende bodemwarmte.

Na een tijdje zullen de stekken beworteld zijn waarna je ze als afzonderlijk plantje kan oppotten.

Een andere manier om kamerjasmijn te vermeerderen is via uitlopers. Als je de spontaan gevormde uitlopers in de winter laat aanaarden (lees: bedekt met aarde), dan vormen die uitlopers wortels. In het voorjaar kan je de nieuwe plantjes in potten plaatsen die je vult met turfmolm.


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin