tuinieren en genieten
plantengids
kind & tuin
gazon
tuinieren
InfoTalia  >  tuin  >  Bodembedekkers

Kruipend zenegroen: onkruidwerend zonder onderhoud

De Ajuga reptans of Kruipend zenegroen is ideaal als je wilt genieten van een mooie tuin maar niet elke dag met je handen in de aarde wil..

Deze 10 cm hoge bodembedekker uit de lipbloemen familie blijft het volledige jaar groen al durft hij in de winter een beetje van zijn kleur verliezen en dunner ogen. Ajuga vermeerdert zichzelf door bebladerde uitlopers die dan op knoppen kunnen wortelen. Wil je hem zelf onder handen nemen of uitzetten op andere plaatsen, is vermeerderen door delen of scheuren de oplossing.

Vanaf april tot juni kan je genieten van mooie blauwpaarse bloemen van maximum 20 cm hoog. Als de Ajuga in bloei staat, trekt ze ook vlug bijen en dagvlinders aan.

In het wild komt Kruipend zennegroen voor aan waterplassen of bosranden. Hij vraagt een vrij vochtige bodem. Ondanks zijn voorkeur gedijt hij ook op andere ondergronden.

Ajuga kan je ook onder bomen, heesters of rozen plaatsen. Naast onkruidwerend voorkomen ze ook uitspoeling van voedingsstoffen.

Wanneer plant je best Kruipend zennegroen?
De Ajuga reptans kan je het volledige jaar planten indien het vorstvrij is. Laten we zeggen tussen maart en  oktober. Met ongeveer 10 plantjes per vierkante meter heb je ruim voldoende. Op zich vraagt de Ajuga geen onderhoud al dien je hem af en toe in te perken daar hij een ongelooflijke groeisnelheid heeft.


Foto: Tomasz Kuran


© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

tuinieren

plantengids

gazon

kind & tuin