Het antieke Carthago in Carthago (Oostkust van Tunesië)
Carthago is een stad met een rijke geschiedenis. Zoals wel vaker verschillen de legenden en mythen nogal sterk van de feiten. Zo bestaat de legende dat de oorsprong van de stad gezocht moet worden bij prinses Dido.
Volgens de feiten werd Carthago hoogstwaarschijnlijk in de 9de eeuw voor Christus gesticht door Feniciërs op de Byrsa heuvel. De 'nieuwe stad' had een uitermate strategische ligging en ontwikkelde zich al snel tot een belangrijke zeemacht. Een confrontatie met de Romeinen leidde tot een langdurige veldslag: de drie Punische oorlogen.
Bij de Carthageners was een van de belangrijkste figuren Hannibal. Hij trok, samen met 40.000 man en talrijke olifanten door de Alpen om Rome aan te vallen. Hannibal werd verslagen en uiteindelijk werd Carthago door de Romeinen ingenomen. In 146 voor Christus werd Carthago volledig verwoest door de Romeinse legioenen. Nadien werd de stad opnieuw opgebouwd, ditmaal door de Romeinen. Ze slaagden in hun opzet want de stad werd, na Rome, de tweede grootste. Carthago werd bovendien de hoofdstad van de provincie die de Romeinen Africa noemden.
De ruïnes van het antieke Carthago liggen verspreid over een groot terrein. Deze restanten liggen op ongeveer 15 kilometer van de hoofdstad Tunis. Je kan heel wat archeologische vindplaatsen via de metro (TGM) bereiken. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de tophet, de restanten van de Punische havens, het Romeinse amfitheater, de cisternen, het theater en de thermen van Antonius.
De tophet is een van de oudste plaatsen van Carthago. Op deze heilige plaats vind je heel wat eeuwenoude 'grafzerken' die door de mensen neergezet werden als bekrachtiging van hun verzoek. Daarbij werden urnen geplaatst waarin hun offer stak. Heel wat van deze heilige beelden en urnen bevinden zich tegenwoordig in het nationaal museum van Carthago.
In het antiquarium kan je de maquettes bewonderen van hoe de handels- en marinehaven er ooit uitgezien hebben. Vooral de ronde marinehaven was een architectonische meesterwerk.
Van het Romeinse amfitheater zijn hoofdzakelijk de fundamenten bewaard gebleven. Toch wijst de omvang van het terrein op de grootte die dit amfitheater ooit moet gehad hebben.
De thermische baden van keizer Antonius zijn een van de grootste badcomplexen die de Romeinen gebouwd hebben. In de buurt vind je de resten van een basiliek en een begraafplaats.
Carhago staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.