steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Bergama (Pergamon)

Akropolis (Pergamon) in Bergama (Pergamon) (Ege´sche kust)

De Akropolis bevindt zich op ruim vijf kilometer van het stadscentrum. Je kan deze archeologische vindplaats per taxi bereiken maar sportievelingen kunnen de beklimming natuurlijk ook te voet aangaan. De antieke stad werd waarschijnlijk in de 19de eeuw ontdekt door de ingenieur Carl Humann. De bouwwerken die je hier kan bezichtigen zijn voornamelijk het werk van Eumenes I, Attalos I en Eumenes II.

Eens je de toegangspoort (hier moet je een ticket kopen) van de Akropolis gepasseerd bent, loopt er een weg naar de oorspronkelijke Koningspoort. Je zal hier al snel de restanten van enkele tempels zien: de Tempel van Dionysus, Athena en Agora. Van het eens zo indrukwekkende Zeusaltaar is helaas niet veel meer te zien. Het werd oorspronkelijk opgericht ten tijde van Eumenes II ter ere van Zeus. Een groot deel van het altaar bevindt zich tegenwoordig in een museum in Berlijn.

Naast de tempel van Athena liggen de ru´nes van de ooit zo gigantische bibliotheek. In deze bibliotheek stonden ooit 200.000 boeken en boekrollen. Pergamon groeide dankzij deze indrukwekkende boekencollectie uit tot een culturele stad. In Egypte wist men deze verzamelzucht niet echt te appreciŰren. Men vreesde er zelfs voor dat de bibliotheek van Pergamon belangrijker en uitgebreider zou worden dan hun bibliotheek in AlexandriŰ. De Egyptenaren probeerden de verzameling een halt toe te roepen door een uitvoerverbod van papyrus uit te vaardigen. Deze maatregel kon de uitbreiding van de collectie in Pergamon echter niet stoppen. In plaats van papyrus gebruikte men nu in Pergamon namelijk bewerkte dierenhuiden om hun boeken te vervaardigen. Het nieuwe Pergameense papier kreeg een gepaste naam: perkament.

De enorme collectie boeken belandde uiteindelijk toch door toedoen van Marcus Antonius, de man van Cleopatra, in AlexandriŰ. Helaas werd de boekenverzameling bijna volledig vernield.

Naast de fundamenten van de koninklijke paleizen vind je de restanten van de enorme Trajanustempel die heel wat marmer bevat. Breng ook zeker een bezoek aan het indrukwekkende theater! Het werd gebouwd tegen een steile helling en bood plaats aan ongeveer 15.000 toeschouwers.

Bij het afdalen van de heuvel kan je de rest van Pergamon ontdekken. Je zal langs je weg Romeinse thermen, restanten van woonhuizen en tempels en een imposant gymnasium zien.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden