steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Enkhuizen

Westfriese Munt in Enkhuizen (Noord-Holland)

De panden van de Westfriese Munt dienden eerst nog als kerkelijke instelling, vandaar ook de oude naam Patershof. Na de reformatie kwamen er andere instellingen in de gebouwen. Het complex kreeg na het bezoek van Willem I de naam Prinsenhof. Een deel van het complex werd bestemd voor de Westfriese Munt[1] De Munt werd op 8 augustus 1586 opgericht naar aanleiding van het afzweren van Filips II als graaf van Holland. Een deel van het complex werd ingericht als vergaderruimte van de Heren van de Admiraliteit en eveneens van de Raden van de Admiraliteit.

De West-Friese steden Enkhuizen, Hoorn en Medemblik besloten zelf munten te gaan slaan bij een gezamenlijke munt. Ook vanwege de voortdurende oorlog in de rest van de Nederlanden was het verkrijgen van guldens uit de officiŽle munt in Dordrecht erg moeilijk. Vanaf 1609 rouleerde de vestingplaats, de munt was voor een periode van zes jaar afwisselend in een van de drie steden gevestigd.[2]

Na opheffing van de raden werden de gebouwen verbouwd en kregen allen verschillende functies. Een van de gebouwen werd verbouwd tot woning. Een ander deel van het gebouw werd ingericht als bioscoop, eveneens genaamd Westfriese Munt. Hier kwam later een winkelpand. Ook is een deel in gebruik geweest als hotel.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden