steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  VenetiŽ

San Giorgio Maggiore in VenetiŽ (Veneto)

San Giorgio Maggiore is een van de eilanden van VenetiŽ, ten oosten van de wijk Giudecca. Het eiland is omringd door Canale della Santa Maria della Grazia, Canale della Giudecca, Sint Marcus Basin, Canale di San Marco en de lagune van VenetiŽ. Het maakt deel uit van de wijk San Marco.

Het eiland werd waarschijnlijk bewoond in de Romeinse periode. Na de stichting van VenetiŽ werd het Insula Memmia genoemd, naar de familie Memmo, die het eiland in bezit had. In 829 stond er al een kerk gewijd aan Sint-Joris die San Giorgio Maggiore werd genoemd om hem te onderscheiden van San Giorgio in Alga. Het Benedictijnse klooster San Giorgio werd opgericht in 982, toen de doge Tribuno Memmo het hele eiland schonk aan een monnik, Giovanni Morosini.

San Giorgio is nu bekend door de kerk van San Giorgio Maggiore, ontworpen door Palladio in 1566. In het begin van negentiende eeuw, nadat de Republiek VenetiŽ was gevallen, is het klooster bijna onderdrukt en het eiland werd een vrijhaven met een nieuwe haven gebouwd in 1812. Het werd de thuisbasis van Venetiaanse artillerie. Het is nu het hoofdkwartier van de Cini Stichting, een cultureel centrum bekend om zijn bibliotheek. Het is ook de thuishaven van het openluchttheater Teatro Verde.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden