steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Las Ramblas

Palau Güell in Las Ramblas (Barcelona)

Palau Güell (ook: Palacio Güell genoemd) is een door Antoni Gaudí ontworpen herenhuis in Barcelona (Spanje). Het werd gebouwd tussen 1886 en 1889 door de rijke Catalaanse industrieel Eusebi Güell.

Het staat, zoals alle andere werken van Gaudí in Barcelona, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het huis is geconcentreerd rond een centrale ruimte, waar hoge gasten ontvangen konden worden. In de voorgevel zijn twee grote poorten, waarlangs de paardenkoetsen met de gasten binnen konden rijden. De gasten werden op de eerste verdieping ontvangen.

Het is het enige gebouw waarbij Gaudí van begin tot einde betrokken was.

Opmerkelijk is dat vanaf de straatzijde bijna niets te zien is van het dak, waarop Gaudí een 'sprookjestuin' van geornamenteerde schoorsteenpijpen heeft laten bouwen. Elke schoorsteenpijp is een torentje met andere ornamentiek. Op het dak is ook de koepel te zien van de grote ontvangsthal, waarin lichtvensters in cirkels zijn geplaatst. Van binnenuit doet deze koepel denken aan een sterrenhemel. De toegangspoorten en zuilen in het interieur zijn in paraboolvorm gebouwd, hetgeen een architectonische vernieuwing was. De plafonds zijn allen met houtmotieven geornamenteerd. De meubels in dit gebouw zijn tevens voor een groot deel door Gaudí ontworpen.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden