steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Tissamaharama

Yala National Park: safari naar luipaarden, olifanten en krokodillen in Tissamaharama (Zuidkust van Sri Lanka)

Het grootste nationaal park in Sri Lanka is Yala. Dit 797 km² grote park dank zijn populariteit vooral door de aanwezigheid van een vrij grote populatie luipaarden. In 1900 kreeg Yala de status van "Wildlife Resort" en in 1938 werd het, samen met Wilpattu, een van de eerste nationale parken in Sri Lanka. Ondanks zijn grootte is het steeds een drukke bedoening in het park. Niet enkel omdat het parkimmens populair is maar ook omdat er slechts een klein deel van het park open is voor publiek.

Safari in Yala Nationaal Park
Een safari in Yala is een "must do" wanneer je op vakantiegaat naar Sri Lanka. Je start de safari met een geïmproviseerde jeeprace van 21 kilometer vanuit Tissamaharama of Yala Village tot aan de ingang van het park. Eens binnen het park, is het soms in groep rijden naar een hopelijk goede plaats om allerhande dieren te kunnen spotten. Laat je niet afschrikken door de ogenschijnlijke rivaliteit tussen de gidsen. Als één van de gidsen een luipaard spot aan de andere kant van het park, zal hij dit sowieso doorgegeven aan zijn collega's. Tegen de tijd dat zijn collega-gidsen er zijn, heeft zijn jeep reeds de nodige tijd gehad.
Naast jakhalzen, buffels, herten, krokodillen, olifanten, apen en zwijnen kom je ook regelmatig luipaarden tegen in het nationaal park. Enkel de luipaarden verzetten zich tegen het menselijk voyeurisme. Het is dus niet 100 procent zeker dat je de lenige katachtigen zal zien op je safari.

De beste periode om het park te bezoeken situeert zich tussen februari en juni. Door de lage waterstand in die periode zijn de dieren namelijk genoodzaakt meer risico te nemen bij hun zoektocht naar water. Eens je in Yala bent, raden we je aan om het park "zo veel mogelijk" te bezoeken. De meeste toeristen vertrekken 's morgens om 6 uur en verblijven 3 uur in het park. In de namiddag kan je ook gaan maar dan is de hitte regelmatig een spelbreker. Heb je tijd, bespreek dan een safari in de morgen en in de middag. De overgang van de koelere ochtend naar de zinderende middag en de zwoele avond geeft immers steeds een verschillend elan aan de dag.
Voor één van de 130 soorten vogels die hier verblijven moet je, net als hen, vroeg uit de veren. De middaghitte doet de vogels namelijk schuilen.

Een inkomticket voor Yala National Park kost ongeveer 25 Euro, een halve dag safari ongeveer 40 Euro per persoon. Voor een volledige dag tel je ongeveer 80 euro neer.

Tentsafari's zijn ook mogelijk tijdens verschillende dagen. Doe dit echter vooral voor de ervaring op zich want 's nachts dien je in een bufferzone te verblijven.

In elk hotel in Tissamaharama of Yala Village kan je een safari boeken. Ook aan de ingang van het park staan jeeps je op te wachten. Hieronder enkele commerciële bedrijven die de trip voor jou kunnen organiseren:

Independent Safari Jeep Association
Eco Team Sri Lanka
Sugathe's Yala Jeep Safaries

Heb je ervaring met één van deze bedrijven of ken je een ander betrouwbaar bedrijf, laat het ons weten via het invulformulier onderaan.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden