steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Sultanahmet en de Bazaarwijk

Topkapi in Sultanahmet en de Bazaarwijk (Istanbul)

Het feŰriekeTopkapipaleis ligt op het puntje van het schiereiland tussen de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara. Vier eeuwen lang, tot 1839, was het de hoofdverblijfplaats van de sultans en een gesloten wereld van extravagantie, uitspattingen, waanzin en intriges. Met een wandeling door de tuinen en de alleenstaande paviljoenen, die herinneren aan het nomadische verleden van de Ottomanen, ben je een halve dag zoet.
Een van de hoogtepunten is een bezoek aan de schatkamer die een schitterende verzameling juwelen en kostbare voorwerpen bevat. Pronkstuk is de beroemde ka║ikši, een diamant van 86 karaat, omgeven door 49 enorme briljanten.
Het meest tot de verbeelding spreekt de harem, die uit bijna 300 vertrekken bestaat, waarvan er 20 kunnen worden bezocht. Een gids vertelt je gruwelijke anekdotes over de waanzinninge sultan Ibrahim, die zijn volledige harem geboeid in de Bosporus liet gooien omdat hij op alle 280 vrouwen was uitgekeken.
In de Tulpentuin ten slotte staan verschillende paviljoenen met een groot terras dat uitkijkt over de Bosporus, de Zee van Marmara en de Aziatische oever. Aan de andere kant, van onder het baldakijn van sultan Ibrahim, heb je een schitterend uitzicht over de Gouden hoorn en het moderne Istanbul.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden