steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Potsdam

Park Babelsberg in Potsdam (Brandenburg)

In het noordoosten van Potsdam, aan het diepe Havelmeer, ligt het 114 hectare grote Park Babelsberg. Het weergaloze parklandschap is ontworpen door de befaamde landschapsarchitect Lenné en blinkt uit in variatie en klasse. Het belangrijkste gebouw in het park is het statige paleis Babelsberg. En dat is niet het enige gebouw.

Schloss Babelsberg: Schinkel, de architect die zowel in Berlijn als in Potsdam heel wat bouwwerken ontwierp, leverde met Schloss Babelsberg een van zijn beste en mooiste werken af. Het is een uniek en volkomen asymmetrisch ontwerp met veel torens en erkers in de stijl van de Engelse neogotiek. Je ziet veel allusies op Windsor Castle en de tudorstijl in het algemeen. Nu kan je er een prehistoirsch museum bezoeken.

Dampfmaschinenhaus: aan het water van het Havelmeer ligt een eigenaardig gebouw, dat veel weg heeft van een vikinghuis. Het is al in 1843 gebouwd en voorzag het park van water. In de kelderverdiepingen stonden dan ook de machines en ketels die stoom genereerden, zodat het water zich kon verspreiden door de verschillende buizen. Het gebouw ziet eruit als een Turkse moskee met een minaret als schoorsteen, naar wens van de Pruisische koning Frederick Wilhelm IV.

Kleines Schloss: het kleine broertje van het Schloss Babelsberg is niet meer dan een veredeld tuinhuisje. Het deed dienst als woning voor de latere koning Friedrich III. Tegenwoordig kan je er heerlijk dineren.

Gerichtslaube: het vierkanten, rode gebouw met Gothische vensters in het zuidelijk deel van het park, is een oud gerechtsgebouw uit de dertiende eeuw. Toen stond het in Berlijn, maar in 1871 is het in het park geplaatst als geschenk voor Wilhelm I.

Flatowturm: in 1853 begon de bouw van deze veertig meter hoge uitzichttoren ten zuidoosten van de Havel. De naam heeft het van de financier van het project, de West-Pruisische Krongut Flatow.

Matrosenhaus: het Matrosenhaus herken je meteen aan de aparte voor en achtergevels die ver boven het dak uitsteken. Het gebouw staat er al sinds 1842 en vind je tussen de Havel en de Flatowtoren.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden