steden en landen
België
Nederland
Can. Eilanden
alle landen
InfoTalia  >  reizen  >  Potsdam

Park Sanssouci in Potsdam (Brandenburg)

Het park Sanssouci bezoeken, neemt zonder overdrijven een hele dag in beslag. Het 287 hectare grote park herbergt een complex van paleizen, paviljoenen en veel groen en wordt als een van de mooiste van Europa beschouwd.

Schloss Sanssouci: om het kasteel te bereiken, moet je eerst een majestueuze trap bestijgen met aan weerszijden een wijngaard in terrassen. Het prachtige rococopaleis werd tussen 1745 en 1747 gebouwd en was het eerste gebouw op het domein. Spring er zeker eens binnen zodat je kan ontdekken hoe de koninklijke familie van Duitsland er in de achttiende en negentiende eeuw leefde.

Lustgarten: het park Sanssouci telt meerdere tuinen en groene plekken. Het deel dichtst bij de Oranjerie is Lustgarten. Een strakke en adembenemende tuin met bloemen, paadjes, grasperken, volle hagen en fonteintjes.

Neues Palais: Frederik de Grote was de opdrachtgever van het prachtige barokke gebouw aan de hoofdlaan van het park. Het grote gebouw telt twee zijvleugels en is vooral beroemd om zijn tweehonderd rijkelijk versierde kamers, de vele interessante beelden en het kleine theater.

Römische Bader: de Romeinse baden zijn een groep van paviljoenen die dienst deden als vertrekken voor de gasten van de koning. Ze staan rond een kleurrijke tuin met weelderige struiken en prachtige planten. Voorts heb je er een lage, asymmetrische toren in de stijl van een renaissancevilla.

Schloss Charlottenhof: het Schloss Charlottenhof wordt omringd door een bont landschapspark. Het is een relatief klein en laag gebouw en het heeft veel weg van een Romeinse villa. Niet alleen de architectuur spreekt tot de verbeelding, ook de schilderijen van Schinkel, de Italiaanse gravures en de interessante Humboldtkamer geven het Schloss Charlottenhof zijn typische charme.

Communs: achter het Neues Palais liggen de Communs, twee paviljoenen van twee verdiepingen, die verbonden worden door een halfcirkelvormige zuilengalerij. Het zijn uiterst stijlvolle en elegante gebouwen die dienst deden als onderkomen voor de bedienden en de paleiskeuken.

Orangererieschloss: het paleis staat op een heuvel, de Klausberg, en torent hoog boven het park uit. Het gebouw staat er al sinds het midden van de negentiende eeuw en diende voornamelijk om gasten te ontvangen. Tsaar Nicolaas en zijn vrouw waren er onder anderen te gast. Ga zeker ook eens binnenin en op het uitzichtterras een kijkje nemen.

Neue Kammern: ten westen van het paleis Sanssouci liggen de Neue Kammern. De voormalige oranjerie is in 1777 omgevormd tot een gastenverblijf. De barokke buitengevel bleef intact, maar het interieur werd volledig omgebouwd in rococostijl met luxueuze suites en stijlvolle zalen.

Friedenskirche: de neoromaanse vredeskerk aan een vijver in de zuidoostelijke hoek van het park is in 1848 ingehuldigd. Keizer Frederik III van Duitsland en Frederik Willem IV van Pruisen liggen er onder anderen begraven.

Chinesisches Teehaus: in de rococoperiode was alles wat met Chinese kunst te maken had, enorm populair. Mensen droegen Chinese zijde, lieten zich inspireren door Chinese motieven voor het behang, verzamelden Chinees porselein en hadden een Chinees paviljoen in de tuin. Ook in het park Sanssouci vind je zo’n theehuis terug. Het unieke, ronde gebouw heeft vele vergulde ornamenten, een prachtige hoofdhal, enkele Chinese beelden en een uitgebreide collectie porselein uit de achttiende eeuw.
© InfoTalia.com | Privacy Policy | Cookie Policy

HOME

België

nederland

landen

steden